Hiába ítélték el, nem hajlandó börtönbe menni Orbán bűnöző haverja (+videó)

Másfél éve sitten kellene lennie, de még egy napot nem ült.

Noha 2018 novemberében jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatóját, Bocskai Péter azóta sem vonult börtönbe – tudta meg a 24.hu.

Bocskai a 2014-es választási kampányban lett ismert. Ő volt az a nyíregyházi háromgyerekes családapa, akinek otthonában „váratlanul” megjelent Orbán Viktor, hogy elbeszélgessen vendéglátóival.

Az a videóból nem derült ki, hogy nem egy átlagos családot látogatott meg a kormányfő, hanem a helyi jobboldali önkormányzat által kinevezett városi cégvezető otthonába toppant be.

A felvétel ma is megtalálható Orbán Viktor Facebook-oldalán:

Nyíregyháza. Családlátogatás Bocskai Döninél.

Közzétette: Orbán Viktor – 2014. március 2., vasárnap

.

A vádirat szerint Bocskai Péter az önkormányzati tulajdonú cég vezetőjeként a földutak karbantartásáért, az útfelújítási és útstabilizálási munkákért is felelt.

2012 szeptemberében olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal, amelyről a bíróság szerint tudta, hogy az abban foglalt munkákat az nem végzi el. Vádlott-társai a jogszerűség látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlák ellenértékét kifizették.

Az ügylettel hárman összesen majdnem 33 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek.

Bár első fokon még négy év börtönbüntetést szabtak ki Bocskaira, valamint négy évre eltiltották a közügyektől, a Debreceni Ítélőtábla 2018 novemberében folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt végül

két év börtönbüntetésre

és két év közügyektől eltiltásra

ítélte őt jogerősen.

Bocskai azonban azóta sem vonult börtönbe.

A Nyíregyházi Törvényszék a 24.hu kérdésére azt közölte: Bocskai Péter a jogerős ítélet után „megromlott egészségügyi állapotára” hivatkozva 2019. február 22-éig kapott halasztást, hogy bevonuljon a börtönbe.

Ezt akarta meghosszabbítani az elítélt, ám kérelmét tavaly márciusban véglegesen elutasította a bíróság, majd a BVOP március 28-án elrendelte a férfi büntetésének végrehajtását. Ugyanezen a napon Bocskai ismét beadványt nyújtott be a bíróságra, ebben közölte, hogy a megadott időpontban a büntetés végrehajtását nem tudja megkezdeni, mert egészségi állapota miatt kezelés alatt áll.

Habár ez elvileg nem érintette a bevonulási kötelezettségét, Bocskai mégsem ment börtönbe. Később még egy halasztási kérelme volt, ám azt késés miatt el sem bírálta a bíróság. A volt cégvezető perújítással is próbálkozott, amit tavaly nyáron egymás után utasítottak el a bíróságok.

Ezután 2019 augusztusában Bocskai egészségi okokra hivatkozva kegyelmi kérelmet terjesztett elő, kérve a vele szemben jogerősen kiszabott börtönbüntetés elengedését, vagy végrehajtásának felfüggesztését, esetleg annak enyhítését szabadságelvonással nem járó büntetésre. Emellett kérte, hogy a köztársasági elnök mentesítse a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint a kegyelmi kérelem elbírálása folyamatban van, ám arról nem rendelkeznek információval, hogy a kegyelmi eljárás alatt a büntetés végrehajtását felfüggesztették-e.

De vélhetően nem, mivel a BVOP 2020. március 3-ával ismét elrendelte Bocskai büntetésének megkezdését, amire válaszul a férfi beadványában azt közölte, hogy orvosi kezelése miatt csak március 4-én tud bevonulni.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek