Semjén Zsolt már be is nyújtotta a független színházak kinyírásáról szóló törvényt

Kásler Miklósnak vétójoga lesz a vegyes finanszírozású színházak vezetőinek kinevezésében.

Az atv.hu szerint Semjén Zsolt nyújtotta be „a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében megalakulnak a „Kultúrstratégiai Intézmények” minden szórakoztatóipari ágazatban.

Az előadó-művészeti ágazatban ezek a következők:

  • a Nemzeti Színház Közhasznú Nonprofit Zrt.,
  • a Magyar Állami Operaház,
  • a Budapest Operettszínház,
  • a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.,
  • a Müpa Budapest – Művészetek Palotája Nonprofit Kft.
  • és a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft.

Az alkotóművészeti ágazatban a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A közgyűjtemény és emlékezetpolitikai ágazatban: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyarságkutató Intézet.

A népi hagyományok ágazatban pedig a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A törvénytervezet szerint ezen intézmények működéséhez és feladatainak ellátáshoz szükséges forrást a központi költségvetés biztosítja, és ennek érdekében ötéves finanszírozási megállapodást köt ezekkel.

Megalakul a Nemzeti Kulturális Tanács, mely

“a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait biztosítja”.

A Tanács elnökét a kormány határozatában nevezi ki és menti fel. A Tanács tagjai: a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és a kultúrstratégiai intézmények vezetői.

A Katona József Színház tiltakozó társulata (Fotó: Szokodi Bea)

A színházak fenntartása

A törvényjavaslat kimondja: a színházak működtetéséért a fenntartó a felelős. Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja.

Az önkormányzati fenntartású színház működtetéséhez szükséges forrásokat az önkormányzat a saját költségvetéséből biztosítja.

Ha az önkormányzat a működéshez szükséges forrásokat teljes körűen nem biztosítja, az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a kormány által rendeletben meghatározott időpontig – áll a javaslatban.

A színház közös működtetésére irányuló megállapodásban a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.

Magyarán Kásler Miklósnak (vagy az aktuális EMMI-miniszternek) vétójoga lesz a vegyes finanszírozású színházak vezetőinek kinevezésében.

Mint arról beszámoltunk: ma este 6 órakor tüntetés lesz a Madách téren a törvénytervezet elfogadása ellen.

 

Valódi Hírek