Balhé: Bedühödtek a kispaládiak, elzavarták az ukrán bérszavazókat

20-30 helyi lakos a választóhelyiség előtt elállta az oda hordott ukránok útját.

Vasárnap délután súlyos konfliktus alakult ki Kispaládon, ahol helyiek egy csoportja összeszólalkozott azokkal a nem ott lakó, ukrán–magyar kettős állampolgárságú emberekkel, akik szavazni érkeztek volna a településre.

Erről az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábja értesítette az Indexet.

A kispaládiak számára teljesen ismeretlen emberek sorban érkeztek szavazni a településre, a szavazóhelyiség mellett pedig egyre több helybéli gyűlt össze, akik hangosan méltatlankodtak, és odakiabáltak az érkező ismeretleneknek.

„Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester!”

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat kiabáltak feléjük.

A településen a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Magyar Barnabás ellen egy független, Ábri Norbert indul. Vele sikerült beszélnie a 444.hu-nak telefonon. Ábri elmondta:

„A falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen, az itteniek nem akarják, hogy ők döntsenek róluk.”

Ábri azt mondta, egy nagy csoport helyi lakos folyamatosan ott van a szavazóhelyiségnél, és nem engedik be a kettős állampolgárokat, akiket folyamatosan hordanak oda.

Állítása szerint először azokhoz a házakhoz viszik őket, ahova be vannak jelentve, utána szavazni.

A polgármesterjelölt úgy tudja, voltak köztük, akik a kérdésekre nem tudtak magyarul válaszolni. Ábri határozottan tagadja, hogy köze lenne a megmozduláshoz, sőt még kérte is a helyi csoport tagjait, hogy hagyják ezt annyiban, úgysem lehet ellene mit tenni.

Az egyik képviselőjelölt, Sankó Ádám elmondta: az ukránok végül bejutottak szavazni. Mint mondta, 20-30 helyi volt a szavazóhelyiség előtt, de már csak feleannyian maradtak, miután valaki rájuk hívta a rendőröket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság utólag azt írta:

„a kispaládi választóhelyiség épülete előtt egy szabálytalanul várakozó személygépkocsi vezetőjével szemben került sor rendőri intézkedésre. A rendőrök figyelmeztetésben részesítették a gépkocsi vezetőjét.”

(Index / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek