Rendkívüli hír: Elbukta a pert az MTVA, jogszerűen mentek be a képviselők az épületbe

Törvénytelen volt verőemberekkel kidobni az ellenzéki képviselőket az adófizetői pénzből működő intézményből.

Pénteki ítéletében az első fokon eljáró bíróság megváltoztatta az óbudai jegyző tavaly decemberi birtokvédelmi határozatát, amit az ellenzéki országgyűlési képviselők ellen kért az MTVA, és elutasította azt.

Az ítéletből az is következik, hogy nem lehetett volna kidobni az ellenzéki politikusokat az épületből.

A bíró szerint a képviselőknek joga volt bemenni az MTVA épületébe, azt kellett vizsgálnia, hogy az ott tartózkodásuk okozott-e aránytalan sérelmet az állami médiának.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt hangsúlyozta, hogy az országgyűlési képviselők munkájukat a köz érdekében végzik, és nem utasíthatóak.

Az ítélet indoklása szerint az MTVA nem terjesztett elő bizonyítékot, ami igazolta volna, hogy az állami média működése aránytalanul sérült volna az ellenzéki képviselők jelenléte miatt.

Az ítélet szerint a belépési jog a bent tartózkodás jogát jelenti, és ez akár a bent alvásra is vonatkozik. A bíró szerint nem lehetett megállapítani, hogy bármelyik képviselő erőszakkal próbált volna bejutni az állami média stúdióiba.

A bíró azt is kimondta, hogy az MTVA nem bizonyította, hogy miért okozta volna az állami média működésének aránytalan sérelmét, ha az ellenzékiek egy műsorban 8-10 percben ismertetik a követeléseiket.

A mostani pert öt ellenzéki képviselő: Kunhalmi Ágnes (MSZP), Varju László (DK), Gréczy Zsolt (DK), Vadai Ágnes (DK) és Oláh Lajos (DK) indította az MTVA ellen.

A bíróság mai döntésének nagy jelentősége van: a tévészékháznál történt balhék miatt több eljárás is indult, a Polt Péter vezette ügyészség például arra jutott, hogy jogosan alkalmaztak erőszakot az ellenzéki képviselők ellen a biztonsági őrök, és közérdekű üzem megzavarása miatt indítottak nyomozást.

Ebben az eljárásban például fontos hivatkozási alap lehet a mai bírósági ítélet.

FRISSÍTÉS: Varjuék bejelentették, hogy újra megpróbálnak bejutni az MTVA székházába. Bővebben erről itt:

FRISS: Varju Lászlóék újra megpróbálnak bejutni az MTVA-székházba a bíróság mai ítélete után

.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek