Hatalmas ingatlanbotrány Újpesten: Bagóért eladtak egy telket a havernak, majd átminősítették, hogy dupla annyit érjen

Messziről bűzlik az ügy.

A fideszes vezetésű IV. kerület tavaly ősszel hirdette meg eladásra a Tavasz utca 4. szám alatt található, egykori Ady Endre Művelődési Központ telkét nettó 500 (bruttó 635) millió forintért.

A 6605 négyzetméteres telek besorolása a pályázat kiírása idején még intézményi övezet volt, ami egy befektetők számára nem túl vonzó kategória.

Az építési szabályzat szerint ugyanis csak igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi és szociális rendeltetésű épületek lehetnek rajta, viszont ipari és nagykereskedelmi létesítmények, valamint lakások nem.

Az újpesti Ady Endre Művelődési Központ eladott telke / fotó: atlatszo.hu

A pályázat előtt, 2018 tavaszán az önkormányzat kezdeményezte az Ady telkének átsorolását vegyes övezetbe, ahol már nem érvényesek a fenti korlátozások, vagyis gyakorlatilag bármi építhető a területen.

Az eladásra vonatkozó ajánlattételi felhívásban azonban nem jelezte az újpesti önkormányzat, hogy szeretnék átsorolni a területet az akkor érvényesnél lazább szabályozású építési kategóriába.

Ezt az információt csak a pályázati dokumentáció tartalmazta, amelyet nettó 100 ezer forintért vásárolhattak meg az érdeklődők. Ők viszont kevesen voltak, hiszen egy intézményi besorolású, korlátozottan beépíthető terület nem túl vonzó az ingatlanpiacon – és a felhívásban ez szerepelt.

Az Ady telkének eladásáról végül a 2019. január 24-i testületi ülésen döntöttek. Bár több érdeklődő is jelentkezett, végül mindössze egy ajánlattevő nyújtott be pályázatot az ingatlanra, ami így az övé is lett.

A pályázat nyertese a Maximal Quality Home Kft. lett, az ajánlatában pont annyit kínált a telekért, amennyit az önkormányzat kért: bruttó 635 (nettó 500) millió forintot.

A 2014-ben bejegyzett cég tulajdonosa és ügyvezetője Oláh Andor. A férfi több más vállalkozásban is érdekelt, és fideszes kötődése is van: az Íves Liget Kft.-ben a tulajdonostársa Vályi-Nagy Vilmos, a kormánypárt volt infokommunikációért felelős államtitkára.

Ellenzéki képviselők szerint Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere aprópénzért játssza át a kerületi ingatlanokat egy Fidesz-közeli vállalkozónak. Szerintük az lett volna a logikus,

ha az Ady területét az átminősítés után adták volna el, hogy magasabb bevételhez jusson belőle az önkormányzat,

és ne a beruházó zsebében landoljon az átsorolásból származó haszon.

Az Újpesti Hírmondó felhívja a figyelmet arra is: az Adytól nem messze, szintén Újpest-központban (most parkolóként funkcionáló) szinte ugyanilyen adottságú telket 1,18 milliárd forintért hirdettek, ami több mint a duplája annak, mint amennyiért a fideszes önkormányzat elkótyavetyélte a telket.

Déri Tibor, az ellenzék közös újpesti polgármesterjelöltje június végén videóbejegyzésben számolt be az Ady eladásának körülményeiről.

Hogyan talicskázzák ki Újpestről a pénzt?! – I. rész

NÉZD MEG, hogyan talicskázzák ki Újpestről a pénzt! Miért adja el hirtelen Újpest legértékesebb ingatlanát a jelenlegi fideszes polgármester Wintermantel Zsolt a ciklusa végén?! Miért építtetnek be mindent esztelenül? Én polgármesterként megépíteném Újpest szívében az Ady Parkot: egy gyönyörű zöld közösségi teret, egy 21. századi közparkot egy hatalmas mélygarázzsal! OSZD MEG, KÉRLEK, HA TÁMOGATSZ AZ ÚJPESTI ADY PARK MEGÉPÍTÉSÉBEN ÉS A KORRUPT ÖNKORMÁNYZATI VEZETÉS FELSZÁMOLÁSÁBAN!KÖSZÖNÖM!#adyparkotujpestre #egysegbenazellenzekujpesten #ujpestvaltozastakar #szavazzoktoberbenderitiborra #bukjonapolgi

Közzétette: Déri Tibor – 2019. június 30., vasárnap

.

Az Újpesti Hírmondó cikkeiből kiderül, hogy nem ez az egyetlen gyanús ingatlanügy a kerületben. Júliusban megírták, hogy a Maximilian Quality Home Kft. vette meg a volt Szülőotthon kertjét is, méghozzá nagyon olcsón: a 2859 négyzetméteres kertért 118 millió 100 ezer forintot, vagyis négyzetméterenként mindössze 41 ezer 308 forintot fizetett a fideszes kötődésű cég.

Szeptember elején pedig arról számolt be a helyi lap, hogy Oláh Andor és Vályi-Nagy Vilmos közös cége, az Íves Liget Kft. tavaly vett meg egy Íves úti telket, ahova 66 lakást és 12 irodát szeretnének építeni.

(átlátszó.hu / Újpesti Hírmondó )

 

Valódi Hírek