Norvég mérések szerint két atomrobbanás történt Oroszországban

Putyinék egyet vallanak be.

Az eddigi tudásunkkal szemben nem egy, hanem vélhetően két robbanás is történt az észak-oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án végzett fegyverkísérlet során – közölte a norvég NORSAR Intézet pénteken.

Az első robbanást, amelynek hét halálos áldozata volt, két órával később egy második követte.

Ez utóbbi lehet a háttérsugárzás megemelkedésének forrása: egy olyan rakéta, amely radioaktív hasadóanyagokat használt energiaforrásként.

A norvég intézet szerint a rakéta a levegőben robbanhatott fel.

“Két robbanást észleltünk, amelyek közül az utolsó esett egybe időben a radioaktivitás szintjének megemelkedésével”

– mondta Anne Strømmen Lycke, a NORSAR főigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

Hozzátette: a sugárzás feltehetően a rakéta hajtóanyagából származik.

Fotó: illusztráció, Dmitrij Dub/Reuters. A képen az Acsinszk város melletti, augusztus 5-én történt lőszerraktár-robbanás

Lycke elmondta: a második robbanást csak a levegőben terjedő infraszonikus nyomáshullámok mérésére használt műszerekkel tudták rögzíteni, a földön használt szeizmikus szenzorokkal nem észlelték.

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója ugyanakkor tagadta, hogy egy második robbanás is bekövetkezett volna.

Az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a történtek nem jelentenek veszélyt a lakosságra nézve.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére, hogy foglaljon állást a NORSAR állításával kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megerősítette, hogy fegyverkísérlet során történt a hét emberéletet követelő szerencsétlenség, ugyanakkor azt állította: a háttérsugárzás mértéke normális szinten van az incidenst követően.

Ezzel szemben az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) szerint a baleset idején négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében.

(Reuters / 24.hu)