Tarlósék üres kasszát hagynak a következő főpolgármesterre

Totálisan kiköltekeztek.

Évek óta egyensúlyozik a szakadék felett a főváros, már ami a költségvetést illeti. A Népszava szerint a működését ma már szinte csak a hitelfelvételekkel tudja fenntartani. A főváros gazdálkodását az elmúlt nyolc évben kivéreztette a kormány, az intézményeket elvonta, vagyonát (Főgáz államosítása) elveszítette, így a város bevételei a 2000-es éveket jellemző 500 milliárd forintot közelítő összegről a felére csökkentek.

Az 2019-es költségvetés tavaszi elfogadásakor 80 milliárd forintos adóssága volt az önkormányzatnak, amit további 75 milliárd forinttal fejelnek meg.

Idén az adósságállomány elérte az engedélyezhető összeg 67 százalékát (a főváros kedvező adósminősítésének egyik feltétele, hogy az adósságállomány nem érheti el az éves működési bevételt), amely jövőre 70 százalékra emelkedhet,

ezt követően pedig elzárnák a hitelcsapot.

A Népszava szerint a jövőbeli hitelfelvétel pedig nagyban függhet az őszi önkormányzati választásoktól, mert Budapest hitelügyeit a kormánynak kell engedélyeznie. Az jelenleg a legnagyobb kérdés, ha Tarlós István és a Fidesz elbukja a főpolgármesteri széket, egy ellenzéki vezetésű főváros mit tudna kijárni a kormánynál.

Valódi Hírek