Most érkezett: Kövér László elismerte, hogy Orbán törvényt szegett

Szél Bernadett szúrta ki.

Szél Bernadett levelet küldött Kövér Lászlónak, hogy ugyan házelnöki minőségében szerezzen már érvényt az országgyűlési törvénynek, és szólítsa fel Orbán Viktort, hogy számoljon be a parlament következő ülésén az Európai Tanács június 20-21-i üléséről, mert ezt nem tette meg.

Csak hogy tiszta legyen a kép: ez volt az az ülés, ahol Orbán megvétózta az uniós klímacélt.

Az országgyűlési törvény értelmében a miniszterelnöknek beszámolási kötelezettsége van minden ülés után az utána következő magyar parlamenti ülésen.

Kövér elismerte, hogy Szélnek igaza van, azt is írta: elkötelezett híve annak, hogy

„az Országgyűlés maradéktalanul betöltse a végrehajtó hatalom feletti ellenőrző szerepét”.

Aztán húzott egy váratlant: szerinte a magyar szokásjog úgy alakult, hogy a miniszterelnökök „csak jelentősebb ügyekben, eseti jelleggel tájékoztatták az Országgyűlést”, így nem probléma, ha a miniszterelnök nem jelenik meg a törvény előírása szerint minden ET-ülés után a parlamentben.

Ebből következik, hogy Kövér szerint

a klímaváltozás és az EU-s klímacél smafu,

de ezen már meg sem lepődünk.

Egy másik kifogást is előkapott, szerinte a kormány rendszeresen informálja az Országgyűlés szakbizottságát, az Európai ügyek bizottságát. Szél erre csak annyit reagált, mióta abban a bizottságban ül,

Orbánt ott még nem látták.

De ez még nem minden: Kövér felkérte Orbánt, hogy ugyan módosítsanak már a törvényen, mert így majd összhangban lesz a szokásjoggal. Vagyis lehetséges, hogy a kétharmaddal, majd jól átszabják, ne kelljen beszámolnia.

(via 24.hu)

Valódi Hírek