Egy vagyonba fog kerülni átépíteni az alagutat a túl nagy vonatok miatt

Rajtunk röhög a világ.

Mint korábban beszámoltunk róla: már készülnek az emeletes vonatok, amelyeket jövőre állítana forgalomba a MÁV. Van viszont egy komoly gond: átalakítás szükséges ahhoz, hogy ezeket a vonatokat el tudják vinni a Déli pályaudvarra és Kőbánya-Kispestre.

A legnagyobb gond, hogy az emeletes motorvonat, a KISS, 31 centivel magasabb, mint a most használt Flirt. Ez azt jelenti, hogy

a Kelenföld és a Déli Pályaudvar között lévő alagútba nem fér be.

A MÁV közleményben reagált a hírekre: azt írják, az új vonatok közlekedését egyik vonalon sem hátráltatja műszaki akadály, csupán akkor, ha a nyári menetrendi időszakban a Balaton és Velencei tó felé is közlekednének.

Utóbbi esetben a MÁV szükségesnek látja a Déli és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagút átépítését, vagyis szerintük

nem a vonat túl nagy, az alagút kicsi.

A beruházás műszaki megvalósítását és finanszírozását a járműbeszerzési projekt keretében a MÁV és a MÁV-START közösen vizsgálja – írták.

A MÁV-START Zrt. 2017. augusztusában írt alá szerződést 11 emeletes KISS motorvonat szállításáról a Stadler Bussnang AG.-vel. 2018 decemberében újabb 8 szerelvényről állapodtak meg, és további 21 vásárlását tervezik. A járművek a főváros környéki szakaszok mellett az újszászi, a székesfehérvári és a győri vonalon is forgalomba állhatnak.

(MTI, NYF)

Valódi Hírek