Lovász László levélben könyörög a képviselőknek, hogy ne szavazzák meg az Akadémia kinyírását

Fidesz-Magyarország, 2019.

Több oldalas levelet írt a parlamenti képviselőknek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Lovász a parlament elé terjesztett, T/6359. számú törvényjavaslathoz fűzött kommentárt: ez az a javaslat, amellyel a kormány gyakorlatilag kisajátítaná az MTA vagyonát, és elvenné a kutatóhálózat irányítását a tudósoktól.

Lovász levele első részében a kutatóhálózat jelenlegi működését vázolja, külön kiemelve, hogy arról az MTA a törvényi előírásoknak megfelelően minden évben tájékoztatja a kormányt, mely ezidáig sosem élt semmilyen kifogással beszámolóikkal szemben.

Tájékoztatja a képviselőket, hogy a mintegy ötezer kutatót és kutatást segítő személyt foglalkoztató kutatóintézetekben nemzetközileg elismert kutatások zajlanak, a kutatóhálózat szakmai munkáját független testületek rendszeresen értékelik a nemzetközi normák szerint.

Ezután rátér arra, hogy Orbánék a törvényjavaslatot minden egyeztetés, hatásvizsgálat, egyéb nélkül terjesztették elő, így például azt sem tudni, hogy egyáltalán mi a célja.

Majd pontokba szedi a főbb problémákat:

  • hogy külön létrehoznak egy testületet, aminek egyedüli célja az „intézményes keretek között folytatott kutatások intézményrendszerének fenntartása, működtetése”, bár ehhez a feltételeket még a törvényjavaslat szerint is az MTA-nak kéne biztosítania;
  • Annak az MTA-nak, amelynek a kutatóhálózata még csak nem is képviselheti magát ebben az új testületben;
  • amelytől a kormány gyakorlatilag elveszi a vagyonát;
  • emellett a törvény nem gondoskodik a kutatóhálózatban foglalkoztatottak bérezéséről;

Lovász zárásként azt kéri a képviselőktől: fontolják meg, alkalmas-e egyáltalán jelen formájában a törvény az elfogadásra.

Emlékezteti őket arra is, hogy Palkovics László miniszter csaknem napra pontosan egy éve, 2018. június 15-én még azt állította, hogy

„a kormány nem akarja csökkenteni az akadémia költségvetését, nem akarja átvenni az akadémiai kutatóintézeteket […] a továbbiakban is az akadémia autonóm döntése marad, hogy ezeket az intézeteket hogyan kívánja a jövőben menedzselni”.

Lovász László teljes levelét >>itt<< találod.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek