Nagy Ervin üzent a rabszolgatartóknak: Itt háború készül, nem harc!

Hadüzenetet küldött a „gumigerincű férgeknek”.

Nagy Ervin színész meglehetősen őszinte interjút adott a Magyarszinkron.hu-nak. Elmondta, hogy az elmúlt 30 évben, a szinkron berkein belül kialakult egy modern rabszolgaság, ő pedig az ez ellen való tiltakozásnak egyértelműen élharcosa szeretne lenni.

Bátran üzenem a rabszolgatartóknak, hogy készüljenek, mert itt háború készül, nem harc. – fogalmazott.

Amit itt most a Szidosz Szinkron Alapszervezettel készülünk elindítani, az igencsak fel fogja bolygatni az állóvizet és reményeink szerint átrendezi majd a piaci viszonyokat. Elegünk van abból, hogy manapság is

ugyanazokért az összegekért járunk be dolgozni, mint 30 évvel ezelőtt.”

A folytatásban kifejtette, azt szeretné, hogy a fiatal generáció úgy nőjön fel, hogy a magyar szinkron még mindig világhírűnek és világszínvonalúnak számít és a munkájáért mindenki azt a megbecsülést kapja, ami igazságosan járna neki. Anyagilag is.

Nyugati mintára, szétválasztanák a munkadíjat és a jogdíjat. Mert, mint mondta: A szinkronizálásért járó jogdíjat itthon

harminc éve elfelejtik kifizetni.

Egy lengyel kolléga például negyvenszer annyi pénzért dolgozik, mint mi! Sok külföldi gyártó ide szokta hozni Magyarországra a szinkron stúdiómunkáját, mert itt jóval olcsóbban meg tudják csinálni.

Nagy szerint hiányzik a fair trade, a tisztességes üzleti, partneri viszony, helyette a pozíciójukkal visszaélve erőből lenyomják őket. A stúdiók is és a megrendelők is. „Ha összefogással nem mutatunk fel erőt, akkor képtelenek leszünk arra, hogy megszerezzük azt, ami jár nekünk.”

Nagy Ervin

Azt mondta, „a hadüzenet nem csak azoknak szól, akik kívülről vesznek semmibe minket, hanem azoknak is,

akik belülről rohasztják a szakmát.”

Egy példát is felhozott: a barátja, Rajkai Zoltán esetét.

„Hosszú idő után megpróbált árat emelni egy Walt Disney produkcióban, ráadásul azzal a céllal, hogy a többiek gázsiját is feljebb tornássza. Mickey egér magyar hangja volt mostanáig.

Az idők kezdete óta, azaz tizennyolc éve ő adta a hangját annak az egérnek. Soha nem volt kifogás a munkájára, mégsem tárgyaltak vele, hanem titkokban elkezdtek új hangot keresni és persze azonnal volt, aki elvállalta olcsóbban.

Na, azt az embert, aki ilyesmit csinál

én nyugodt szívvel nevezem gumigerincű féregnek.

Ha annyi esze lett volna, hogy mielőtt igent mond a kollégája szerepére alaposan tájékozódik, akkor a mai napon már minden színész háromszoros gázsit kapna a Walt Disney produkciók után. Mert, ha senki nem vállalja el Rajkai Zoli szerepét, akkor mattot kapott volna a szinkronstúdió és a Walt Disney is. Ha összezárnak, kikényszeríthették volna a gázsiemelést mindenki számára. Nem ez történt.

Megoldásként említette: Lesznek szégyenlisták, és ha megkerülöd a saját munkatársadat, alá ajánlasz vagy sztrájktörő leszel, akkor kikerülsz a gyalázat falára a kollégáid pedig el fognak fordulni tőled.

(magyarszinkron.hu nyomán)

Valódi Hírek