Gyorshír: Megbukott Orbán bűnöző haverja Ausztriában, távozik az osztrák kormányból

Belebukott a tegnap kipattant korrupciós botrányába Heinz-Christian Strache.

Szombat délben benyújtotta lemondását Heinz-Christian Strache, Ausztria alkancellárja, a szélsőjobboldali FPÖ párt vezetője.

Sebastian Kurz kancellár elfogadta Strache lemondását.

Strache-ról tegnap került nyilvánosságra egy titokban készült videofelvétel, amelyen a szélsőjobboldali politikus sikeres állami megbízásokat ígért egy magát dúsgazdag orosznak kiadó nőnek, ha az segíti a kampányát.

Strache ma azt mondta: régóta benne volt a levegőben, hogy mocskos kampányt indítanak ellene, hiszen a múltban is többször próbálták megbuktatni. Panaszkodott arra, hogy az elmúlt években mennyi gonoszságot kellett elviselnie.

Elmondta ugyanakkor: azért ajánlotta fel a lemondását, mert semmilyen módon nem akarja veszélyeztetni a kormány munkáját.

Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache bocsánatot kért mindenkitől, akinek csalódást okozott a viselkedésével. A bejelentése után kérdéseket már nem lehetett feltenni neki.

Az FPÖ ezután Norbert Hofer volt elnökjelöltet javasolná az alkancellári tisztségbe, a párt pedig mindenképpen a kormányban kíván maradni, Strache is erre utalt a beszédében.

A tegnap kiszivárgott videó egyébként a 2017-es osztrák parlamenti választások előtt készült Ibizán, és az látható rajta, hogy Heinz-Christian Strache állami megbízások elnyerését ígérte egy dúsgazdag, magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná az FPÖ kampányát.

A nő azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga és 250 millió eurót fog befektetni Ausztriában.

Részlet a titokban rögzített videóból / forrás: Spiegel Online

A Politico szerint a videóban Strache azt is mondta: „olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van” – utalva a fideszes magyar sajtóbirodalomra.

A találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása.

Valódi Hírek