Gyorshír: 97 milliárd (!) forintos programot indít a magyar kormány Erdélyben

Vissza nem térítendő támogatás.

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára szombaton, a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara).

Az államtitkár közölte: a gazdaságfejlesztő programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány a következő napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű

vissza nem térítendő támogatások programját,

amellyel „a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése” jöhet létre.

„A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget”

– jelentette ki az államtitkár.

Magyar Levente elmondta: a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére.

Hozzátette: a program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.

Minden esély megvan arra, hogy aki pályázik, meg is kapja a támogatást – jelezte Magyar Levente. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van.

Ahhoz, hogy Budapestről nézve „a láthatár ne érjen véget az országhatárnál” szerinte az is szükséges, hogy a térség országai fejlődjenek, és Európa is erős maradjon.

Ezt az erdélyi gazdálkodók azzal szolgálhatják, ha részt vesznek a május 26-i európai parlamenti választásokon, és „a megfelelő oldalra” szavaznak – emelte ki.

(MTI nyomán)

 

Valódi Hírek