Közbelépett a bíróság: Mégsem engedték a Fidesznek, hogy megszüntessen egy ellenzéki választókörzetet Miskolcon

Ezt az aljasságot egyelőre nem tudták elkövetni.

Mi is beszámoltunk arról az elképesztő esetről, hogy Alakszai Zoltán miskolci jegyző (a fideszes Kriza Ákos polgármester korábbi kabinetfőnöke) egy határozattal egyszerűen megszüntette Miskolcon azt a választókörzetet, ahol 25 éve mindig a szocialista Bartha György tudott nyerni.

Mindezt azzal indokolta, hogy Miskolc lakossága 160 ezer alá csökkent, ezért eggyel kevesebb választókörzetre van szükség, mivel 28 helyett már csak 27 képviselője lesz a város közgyűlésének.

A megszüntetés után az érintett utcákat úgy osztották volna szét, hogy fideszes többségű körzetekhez csatolják őket.

Miskolc madártávlatból / fotó: MTI

Az ellenzéki képviselő azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az elképesztő határozat ellen, amit a Miskolci Törvényszék megvizsgált, és a fideszes jegyző határozatát hatályon kívül helyezte.

A bíróság indoklásából kiderül, hogy a választókerületek átrajzolását több pontban is jogellenesnek találták.

A miskolci jegyző úgy húzogatta a határokat és pakolgatta az utcákat, tereket, hogy összesen 11 egyéni választókerület esetében öt százaléknál nagyobb arányban tér el az ott élő lakosság száma az átlagtól. Ennek nyomós indoklását azonban a határozat nem tartalmazta.

Más kifogása is akadt a bíróságnak. A szavazókörök területe a jogszabályok szerint nem léphetik át sem az országgyűlési, sem az önkormányzati választások választókerületének határát. Az ezért bekövetkezett változtatásokat térképekkel szükséges indokolni közérthető módon, ám ezek is hiányoztak.

A Miskolci Törvényszék ezek miatt megismételt eljárásra kötelezte a jegyző által vezetett helyi választási irodát, amelynek részletes, konkrétumokat megjelölő indoklással kell új határozatot alkotnia – áll a bírósági iratban.

(Magyar Hang nyomán)

(címlapkép: boon.hu)

Valódi Hírek