Kultúragyilkos Orbán-kormány: Veszélyben Alföldi Róbert egyik népszerű játszóhelye

A kulturális TAO megvonása miatt akár be is zárhat az Átrium.

Beszámoltunk róla, a kormány egyik napról a másikra megszüntette az eladóművészeti szervezetek támogatását, ismertebb nevén a kulturális TAO-t.

Ez volt az a rendszer, amely lehetővé tette, hogy a vállalkozások társasági adójuk egy részét előadóművészeti produkciók javára ajánlják fel.

Hogy mi lesz helyette, ha egyáltalán, azt még senki nem tudja, így a leginkább érintettek, tehát az Átrium vezetése sem.

Az biztos, a jegyárbevétel 80 százalékát jelentő támogatás támogatás megszűnik, emiatt, mint írja a színház közleménye,

„nem lesznek új bemutatók, egyes előadások költségeit, amelyek a jegybevételből nem gazdálkodhatók ki, csökkenteni kell, csökkenteni kell az előadásszámokat, és lehet, hogy bizonyos előadásokat le kell venni a repertoárról.

Ha ez nem elég, be kell zárni a színházat.”

Az Átrium repertoárján három Alföldi-rendezés is szerepel: az Őrült nők ketrece, a Félelem megeszi a lelket és a Chicago, illetve a 120. előadásánál tartó Igenis, miniszterelnök úr! című darab, amiben Alföldi Róbert főszereplő. De itt játszik rendszeresen Pintér Béla és társulata is.

Jelenet az Alföldi Róbert rendezte Chichago című eladásból (fotó: Lakatos Péter)

A színház a teljes bizonytalanság miatt segítségért fordul nézőihez, arra biztatják őket, látogassanak minél több előadást, váltsanak támogatói jegyet, illetve egy számlaszámot is közzétettek, amelyre felajánlásokat várnak.

Az Átrium vezetősége hangsúlyozza, hogy csak az átmenetinek gondolt helyzet áthidalására kérnek segítséget a nézőktől, de ha minden kötél szakad, akkor nem marad más, be kell zárniuk Budapest egyik legnépszerűbb játszóhelyét.

“Amennyiben a kormányzat ellehetetleníti a működést a finanszírozási keret csökkentésével vagy megvonásával, kénytelenek leszünk bezárni, mert olyan kompromisszumot, amely ezzel a művészi szabadságot is végérvényesen bezárja, bizonyosan nem kötünk,

még egy ilyen intézményt teljesen felesleges közpénzből éltetni.”

Korábban megírtuk: Nyáry Krisztián irodalmi kávézója sem biztos, hogy túléli Orbánék barbár rombolását.

Valódi Hírek