Eközben Prágában – Okoskukákkal kísérletezik a városvezetés

Prágából szépen lassan úgynevezett okosváros lesz – így is el lehet költeni a pénzt.

Az Index hosszú cikkben számol be a Csehországban az utóbbi időben bevezetett újításokról.

A dolog lényege a technológia – az egyérintéses (paypass) fizetési módszert és a mobilos alkalmazásokat variálják nagyon sok területen. A csehek egyébként is nyitottak ezekre a fejlesztésekre, a kártyával történő fizetések 90 %-a egyérintéses és közvélemény-kutatások szerint a lakosság ötöde nyitott új fizetési megoldásokra.

A fővárosban például saját érintésmentes parkolási fizetési rendszert vezettek be és egy alkalmazáson belül nyomon tudják követni az autósok, hogy hol, mennyi szabad parkolóhely van. Létrehoztak egy Prága-appot, amelyen keresztül bárki be tudja jelenteni, ha kátyút, megrongálódott utat talál. És azt a városvezetés ki is javítja.

Az okosszemetesekre érzékelőket tettek és internetkapcsolattal látták el, így könnyen nyomonkövethető, mikor telik meg, így mihamarabb el tudják vinni.

Ezek kísérleti jelleggel bevezetett programok, amelyekben egy-egy kerület vesz részt.

„Nem tudom, önöknél ez hogy van, de Prágában nem osztogatják a közpénzt nagyívű víziókra.”

– így magyarázkodtak az állami oldal képviselői, miért ennyire sok a kis területen végzett, úgynevezett pilot program.

A próbálkozás egyébként nem új, májusban Brüsszelben 30 hasonló kukát telepítettek, amelyek automatikusan tömörítik a szemetet és napelemekből nyerik az energiát.

Egy Prágától nem messze fekvő város általános iskolájában pedig egy kártyás rendszert vezettek be -feltölthetők a személyes adataikkal, így tudnak vele belépni az intézménybe, ebédelni, kinyitni a biciklitárolót vagy a tornaterem öltözőjét és a szülők zsebpénzt is tölthetnek rá, amit az iskola büféjében vagy a szintén most telepített tanszer-automatákban tudnak elkölteni, ha mondjuk otthon hagyták a vonalzójukat vagy füzetüket.

fotó: Index/VojtaR

Így is lehet csinálni.

 

Valódi Hírek