Megvan, mit akarnak kezdeni a kirúgott közalkalmazottakkal Orbánék

„Gondoskodó létszámcsökkentésnek” hívják több ezer ember kirúgását.

Kilencezer ember sorsa felett dönt a Fidesz-rezsim egyetlen dokumentumban, ami most az Index birtokába jutott. A 45 oldalas dokumentum úgy csoportosítja a dolgozókat, mint más a gombokat.

A kirúgandó hivatalnokok közül azokat, akik védett korban vannak, vagyis idén töltik a 60-at, szociális hozzájárulási adókedvezménnyel segítenék. Kérdés, hogy ez mennyire lesz vonzó a munkaerőpiacon.

A következő pontja a Karrier Híd nevű dokumentumnak az, hogy vállalkozásra ösztönözzék az eddig asztal mögött ülőket. A leírás szerint a piacképes tudással rendelkezők lehetnek ennek a célcsoportja, de azok is beléphetnek a programba, akik nem a közszférában használt tudásukra, hanem például

meglévő hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve indíthatnak vállalkozást.

Ebben maximum 500 tisztviselő lehet érintett.

A harmadik pont – amely nem jelöl tervezett létszámot, sem költséget – a hiányszakmák felé terelés, mint az egészségügy és a szociális ágazat.

A negyedik pont az átképzés, amelyet első sorban uniós forrásokból biztosítanának, és amelybe a számítások alapján 1500 fő átképzése fér bele.

MTI fotó

A javaslat tartalmaz még ezeken kívül ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatásokat, mint a karriertervezés, állásinterjúra felkészítés, pszichológiai tanácsadás.

A programot az OFA Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. a Budapest Fővárosi, valamint a Pest Megyei Kormányhivatalokkal együttműködésben valósítaná meg.

A munkaerőpiaci pillérben összesen 3570 fő, a versenyszférában történő elhelyezkedés aktív segítésében 4500 fő bevonására számítanak.

A tervek szerint az állami foglalkoztatási szerv közreműködik a csoportos létszámleépítések hátrányos következményeinek enyhítésében. A foglalkoztatási terület munkatársai csoportos tájékoztatókat tartanak az elérhető foglalkoztatási támogatásokról, álláskeresési ellátásokról, itt mutatják be részletesen az előterjesztésben javasolt lehetőségeket.

Az Index azért rákérdezett a Miniszterelnökségnél és a Pénzügyminisztériumnál is a dokumentum valódiságára. Amint válaszolnak, mi is frissítjük cikkünket.

Valódi Hírek