Gyorshír: Megszüntetik a lakástakarékok állami támogatását, milliókat buknak a családok

Inkább a CSOK, vagyis a kötelező gyerekvállalás felé terelnék a fiatalokat.

Megszünteti a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását – derül ki abból a módosító javaslatból, amit a fideszes Bánki Erik nyújtott be a Parlamentnek hétfőn.

A törvényjavaslat indoklása szerint a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása

nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak.

Az indoklás szerint idén több mint 70 milliárd forintra rúghat már összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, miközben 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel „60 milliárd forint extraprofitot realizált”.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az indoklásban olvasható még, hogy

„a lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált.”

A fideszes indoklás szerint a CSOK jobban szolgálja a kormány céljait ezen a területen, vélhetően azt szeretnék, ha a jövőben mindenki valamilyen CSOK-konstrukcióban gondolkodna, aki lakástámogatást kér (vagyis vállalna mellé gyereket is).

A törvény visszamenőlegesen nem lesz érvényes, tehát a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva viszont nem lesz értelme lakástakarékot kötni, hiszen ebben a konstrukcióban éppen az volt az előnyös, hogy az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz.

A módosító indítvány valószínűleg gyorsan át fog menni, mert már tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága, a megszavazást követő napon pedig hatályba is lép.

(via Index)

Valódi Hírek