Megvan, mikor indul az uniós eljárás Magyarországgal szemben

Miközben Orbán a keleti diktátorokat csókolgatja, a civilizált Nyugaton kezdenek végleg torkig lenni a magyar kormánnyal.

A Sargentini-jelentés elfogadásának következményeként a jövő héten kedden kezdődik az az eljárás, amely keretében azt vizsgálja az EU, hogy az európai alapértékek rendszerszintű kockázatnak vannak-e kitéve Magyarországon.

Az osztrák Európa-ügyi miniszter, Gernot Blümel azt nyilatkozta, hogy az ügyben nagyon professzionális módon kívánnak eljárni, és

alaposan megvizsgálják a kockázatokat.

A hetes cikk szerinti eljárás akármeddig eltarthat. Az uniós alapszerződés nem ír elő határidőket a folyamatra, arról viszont rendelkezik, hogy a Tanács meghallgathatja Magyarországot és ajánlásokat is tehet.

Az Index úgy tudja, a jövő heti első találkozón nem lesz vita, és tárgyalás sem, csak egy tájékoztatás az elnökség részéről.

Magyarország valószínűleg kérni fogja, hogy a jövő hónapban hallgassák meg a kormány álláspontját.

A Tanács pedig vélhetően Frans Timmermanst kéri meg, hogy ismertesse a bizottság álláspontját, valamint a Magyarországgal szemben futó eljárásokat.

Az alapján, hogy a Sargentini-jelentést Orbán Viktor pártcsaládjában, a jobboldali Néppártban is kétharmaddal szavazták meg a képviselők, nem sok jóra számíthatunk. Úgy tűnik, az Unió tényleg kezd torkig lenni az ipari méretű fideszes rablással és a demokrácia lábbal tiprásával.

Valódi Hírek