Gyurcsány: Orbán Viktor Európa lúzere lett, aki elvesztette minden becsületét (+videó)

Kemény évadnyitó beszédet tartott szombaton Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A cikk alján megtalálod a videót is, de kijegyzeteltük a lényeget.

Gyurcsány azzal kezdte, hogy véget ért az elemzés és a magyarázkodás ideje, és eljött a cselekvésé.

A DK elnöke hangsúlyozta: meg kell védenünk a magyar és európai értékeket, mert egyedül a demokrácia adhat esélyt arra, hogy egyre többen éljenek jólétben.

Miközben Orbán a Nyugat halálát vizionálja, a valóság teljesen más: Franciaországot erős európai elkötelezettségű elnök vezeti, Németországban jobb- és balközepet magába foglaló nagykoalíció van, Spanyolország kormányát szocialisták vezetik, és legutóbb a svéd választásokon újra a szociáldemokraták győztek. Hol van itt Európa-ellenes radikális áttörés?

– sorolta Gyurcsány.

Egy iszonyatosan feszítő gondunk van: szerte Európában elfogadhatatlanul megnőttek a vagyoni és jövedelmi különbségek.

De hallották erről egyszer is egy árva szót is beszélni Orbánt?

Megérintette őt, a kilakoltatott tízezrek drámája? Az éhbérnél is kevesebbet kereső otthonápoláson lévők mindennapos küzdelme? A Qestor-károsultak tömegének tragédiája, hogy elveszítették életük összes megtakarítását?

– tette fel a költői kérdéseket.

Amikor mi az Európai Egyesült Államokról beszélünk, akkor olyan világot ajánlunk, amely megvéd bennünket. És nem csak az erőseket. Ahol nem éheznek a gyerekek, ahol megfizetnek óvónőt, tanárt, orvost, buszvezetőt, gyári munkást, eladót.

Ahol nem lopják el közös pénzünket, a nemzeti vagyont. Sem a miniszterelnök veje, sem más.

Ha a kormányfő a kereszténydemokrácia nevében kormányoz, akkor muszáj megkérdezni: hogyan létezik, hogy a német CSU-CDU európai parlamenti frakció

33 tagjából 29 támogatta a Sargentini jelentés elfogadását?

Megvette őket is Soros? Hogy lehet, hogy a kereszténydemokrata pártokat tömörítő néppárti frakció kétharmada Orbánnal szemben szavazott, élükön a frakcióvezetővel? Vajon kommunisták lennének?

– kérdezte, majd kijelentette: szerintünk Európai Unió jövője nem a nemzetállamok Európája felé, hanem egy egységesebb, közös nagy szövetségi állam felé halad. És ez a jó. Mert ezzel nem gyengébbek, hanem közösen erősebbek leszünk.

A menekültkérdésreől szólva Gyurcsány elmondta: bizony, volt menekültválság. 2015-ben mintegy másfélmillió menekült és bevándorló érkezett az EU-ba. Igazi emberpróba volt. De a válság elmúlt. Idén mintegy ötvenezren érkezhetnek.

Magyarországra idén naponta átlagosan egy ember akart illegálisan belépni.

A menekültválságot nem a magyar határra épített kerítés oldotta meg, hanem az EU és Törökország közötti megállapodás, és néhány észak-afrikai országgal kötött egyezség – emelte ki.

Azt meg egészen elképedve látom, hogy az a kormányfő, aki egészen eddig a közös határőrizetet követelte, most pedig, hogy kész az erre vonatkozó javaslat, hirtelen szembefordult önmagával, és zsoldosokról beszél. A szélkakas kővé vált szirti sas a Fidesz elnökéhez képest. – szúrt oda Orbánnak.

Majd úgy folytatta: Európa állítólagos erős emberéről kiderül, hogy mégsem olyan erős. Szembefordult vele saját pártcsaládjának túlnyomó többsége, az Európai Parlament több mint kétharmada. Itt nem egy befolyásos emberrel van dolgunk, az európai színtéren. Mert akinek befolyása van, az épít és ezzel többséget szerez.

Ezzel szemben, aki csak rombol és kisebbségbe szorul, azt nem befolyásosnak, hanem

lúzer szájhősnek mondják.

És kerülik a társaságát. Ha lehet, hátat fordítanak neki és nem mutatkoznak vele egy társaságban. Ez történt Európában a magyar kormányfővel, aki európai elmagányosodásában a kirgiz nomád játékokat látogatta meg. Ez maradt neki.

Mert, hogy amikor nem szájhősködni kell, hanem mondjuk több pénzt kellene kicsikarni az országnak a most kezdődő EU-s költségvetési tárgyalásokon, akkor meglátom mire fog menni.

Szóval, hogy ne szaporítsam a szót, a helyzet az, hogy Magyarországnak lúzer kormányfője és lúzer kormány van.

– emelte ki, majd hozzátette:

nem az a legnagyobb baj, hogy trottyos a nadrág, hanem, hogy nagy a mellény.

És ezt az se takarja el, ha hazaárulózik, meg önmagát az országgal azonosítja. Bár nem állom meg, hogy ne arra gondoljak, hogy ez egy bomlott politikai személyiség megnyilvánulása, tudathasadás, skizofrénia. Gyógyulást kell kívánnom e ponton a betegnek, ha másért nem, a haza érdekében.

– mondta a DK elnöke Orbánról.

Tessék mondani, hány támogatója volt a magyar kormánynak a szavazatok alapján? Hányan nyomták meg az igen gombot?

693-ból 197-en, azaz a képviselők 28 százaléka.

Tényleg, hű de erős támogatást élvez ez a politika, ez a mentalitás, ez a kormányfő, aki állítólag erős ember.

Nem erős ember, hanem egy lúzer, a demokraták undorát kiváltó pária, aki itthon lophat, csalhat, hazudhat és hatalomban tarthatja magát, de Európában elvesztette minden becsületét. Sajnos ő a kormányfője az országnak, ország-világ, de leginkább a mi szégyenünkre.

– húzta alá Gyurcsány.

Majd a saját közösségére rátérve azt mondta: mi a Demokratikus Koalícióban nem vagyunk hibátlanok. De valamit nem vethetnek szemünkre. Nem mondhatják, hogy bármikor elvtelen kompromisszumot kötöttünk volna a kormányzó párttal. Sem politikában sem másban. Nem mondhatják, hogy bármikor is hezitáltuk volna, hogy meg kell-e szavazni a Sargentini jelentést.

Mert a DK egy tisztességes európai párt. Igen, jól hallják, ma a Demokratikus Koalíció Magyarország leginkább Európa elkötelezettségű pártja. És ez így is marad. Ami meg az utóbbi hónapokat illeti, nem mondhatják, hogy dacára a csalódást hozó választásoknak, nem őriztük meg pártunk egységét, hogy nem vigyáztunk arra, amit legalább elértünk. Nem vet bennünket szét, politikai, szervezeti, vezetési válság.

Ma úgy látom, hogy a DK az ellenzék legegészségesebb pártja.

Nem gondok nélküli, követünk el hibákat, de tisztességgel, közösen együtt vagyunk és maradunk. És az európai embereket fogjuk képviselni továbbra is, értük, velük akarunk megküzdeni az európai Magyarországért.

– emelte ki.

A nyugati világban két dolog dönti el, hogy melyik párt tartozik az ellenzékhez. Egyrészt azok, akik nem szavazzák meg a kormányt és a kormányprogramot, másrészt pedig azok, akik elutasítják a költségvetést. De Magyarország különleges hely lett, ezért itt mostantól van még egy feltétel.

Akik nem szavazták meg a jelentést, azok az ország legfontosabb kérdéseiben a kormány romlott politikáját támogatják.

Tehát a kormányt. Ezt a kormányt. A lúzer kormányt. Mert miként tudjuk, nem az a fontos, hogy ki, minek mondja magát, hanem az, hogy ki mit tesz. Ez most kiderült. Kiderült, hogy ki támogatta szavazatával a kormányt, és ki áll vele szemben. Eldőlt, hogy valójában mely pártok alkotják az ellenzéket és melyeket lehet nyugodt szívvel kormánypártnak tekinteni.

Aki támogatta a Sargentini-jelentést, az ellenzéki párt, aki nem, az kormánypárt. Ilyen egyszerű.

– jelentette ki a volt miniszterelnök.

Gyurcsány a jövőről szólva azt mondta: Be kell látnunk, hogy a diktatúra pusztán parlamenti eszközökkel aligha lesz leváltható. Nem örülök, hogy ezt kell mondjam. És ezzel egyáltalán nem azt mondom, hogy nem kell ott lenni a parlamentben. Ha másért nem, mert ott még szabadon lehet beszélni. Ez nem sok, de több a semminél. És ebben helyzetben nem hinném, hogy erről az eszközről le szabadna mondani.

Kiemelte: a diktatúrákat nem parlamentek, hanem a szervezett népakarat szokta megbuktatni. Ilyen szervezett népakarat buktatta meg a kormány valaha Belgrádban, nem is olyan régen Kairóban, legutóbb Pozsonyban. És ilyen szervezett népakarat kényszerítette visszavonulásra a magyar kormányt az elmúlt években háromszor: az internetadó, a vasárnapi boltzár és az Olimpia esetén.

Ha nem működnek a képviseleti demokrácia eszközei, akkor a népnek vissza kell venni saját képviseletének kötelességét. Ez eddig csak jog volt, mostantól kötelesség. Erkölcsi, politikai és történelmi értelemben egyaránt.

Éppen ezért kérnem kell a választóktól. Kérnem, hogy legyenek a haza szolgálatára. Hogy fogadják el: kényszerhelyzetben vagyunk. Önök nélkül nem fog menni.

– hívta fel a figyelmet.

Nemzeti, demokratikus ellenállás kell. Az kell, hogy Önök közül mind többen megmozduljanak. Szervezzék meg a szabad beszéd helyi fórumait, a helyi hatalmasokkal szembeszegülő akciókat, menjenek ki az utcára, tüntessenek.

Gyurcsány kijelentette: a közelgő európai parlamenti választás tétje, hogy Magyarország európai ország lesz-e, vagy a semmibe hullunk. Soha nem volt még ekkora tétje az európai választásoknak. Azért fogunk küzdeni, hogy az Európa-párti erők többséget szerezzenek, és dacolva a kormánypárt iszonyatos propagandagépezetével, az európai magyarok képviselői többséget szerezzenek.

Európa megtette a dolgát, most mi jövünk!

A Fidesz Európa-ellenes programjával szemben a DK, az európai párt, új, erősebb, egységesebb Európáért fog küzdeni. A DK az európai magyarokat fogja képviselni a választásokon – hangsúlyozta Gyurcsány, majd mindenkit megkért, hogy jöjjön el a vasárnapi tüntetésre, ami 16 órakor kezdődik a budai Bem téren.

NYF-kommentár: Várjuk a többi pártvezető hasonló kaliberű, iránymutató beszédét.

Videó:


.

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek