Elhagyja az országot Soros alapítványa – Orbán így reagált

Bezárja budapesti irodáját a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF), és Berlinbe költözik – írja a die Presse.

A csütörtöki bejelentés szerint a magyar iroda tevékenysége augusztus 31-én szűnik meg, a költözés így még a nyáron lezajlik. A teljes áttelepülés előtt Bécsben hoznának létre ideiglenes irodát.

Az iroda 100 főt foglalkoztatott, amelynek 60 százaléka magyar.

A kormány Stop Soros-törvénycsomagja hátrányos az OSF-re nézve is, mivel a külföldi támogatások után 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné a szervezetet.

Ráadásul a törvény hatálya alá eső szervezeteknek a belügyminisztertől kell engedélyt kérni a működésükhöz, aki kérheti a nemzetbiztonsági kockázati tényezők vizsgálatát a szervezetek átvilágítására.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, péntek reggel a miniszterelnököt is megkérdezték, hogy vélekedik a döntésről. Hát így:

ha nem hullatok krokodilkönnyeket, megértik a hallgatók. (…) Régóta ismerem a spekulánsokat, régóta ismerem magát Soros Györgyöt is. Ez a nyerészkedő világ olyan világ, hogy újra és újra visszatér. Sosem adják fel.

Azt azonban Orbán Viktor ezúttal is elfelejtette említeni, honnan a régi ismeretség: a Magyar Soros Alapítvány ösztöndíjai által többek közt Fidesz-alapítók, így Orbán Viktor is lehetőséget kapott külföldi utazásra és tanulmányokra.

Az OSF ösztöndíjával eddig több mint 2100 magyar diák tanult a szintén Soros által alapított CEU-n, azaz Közép-Európai Egyetemen.

A CEU esetében szintén felmerült, hogy a folyamatos támadások miatt új helyet keressenek maguknak. Az egyetem a tervek szerint 2019-ra új campust nyit Bécsben, ezt sokan tervezett költözés előszeleként értékelik.

(Kiemelt kép: RT.com)

Valódi Hírek