Batka Zoltán: Elkezdett bedőlni a Fidesz nevű piramisjáték

Lehet, hogy rosszul érzem, de valami elkezdődött.

A választások előtt két hónappal a teljes Fidesz-sztori kezd minden ízében összeomlani. Éveken át a Fidesz sajátja volt, hogy egy mondatban össze tudta foglalni a mondanivalóját. A fényes tekintetű hívek számára Orbán és a Fidesz volt az egyetlen világos, érthető pont, tiszta hang ebben a zűrzavaros világban.

Ennek most vége. Hirtelen kiderültek az agyzsibbadásig ismételgetett Fidesz-szlogenek ellentmondásai. Az évtizedek óta fekete-fehér kommunikációhoz kondicionált hívek pedig hirtelen a szürke ötven árnyalatával találták magukat szemben.

Lehet nekik most mantrázni, hogy mi a különbség a kvótamenekült az oltalmazott, a letelepedési kötvényes és a „sima” menekült között. A Fidesz áldásos felvilágosító oktatásának köszönhetően ők ma már éppen leszarják, hogy pontosan ki milyen papírral jön ide, ha egyszer migráns.

Számukra a történet vége csakis a párhuzamos társadalom, allahterror, Non-Go zóna és a tömeges nemi erőszak lehet. Talán az 1300 befogadott menekült hírére olyan fideszhívő is akad, akinek most az is megfordul a fejében, hogy talán Viktor Soros-ösztöndíja sem volt teljesen véletlen.

Az éveken át abszurditásig fokozott menekültellenes gyűlöletkampány így óhatatlanul önmaga ellen fordult. Ahogy a multik és Európa ellen szabadságharcoló Fideszről is lassan kiderül, hogy valójában Merkel és a német nagytőke láncos pulija,

a kockás inges, puritán Orbán-mítosz is szétpukkanóban van,

egyre nyilvánvalóbb, hogy a nagy nemzeti szappanopera hőse Orbán is csak ugyanolyan, a közeledő tél elől a vackára közpénz milliárdokat hazahordó kis politikus hörcsög, mint a rendszerváltás követő zűrzavaros húsz év összes többi karrieristája volt.

A hirtelen támadt kommunikációs űrt pedig pillanatok alatt betölti a rendszer üvöltő adósságairól, a kiéheztetett egészségügy és az oktatásról szóló hírek. Jellemző, hogy a kormánypárt zavarában csak annyira volt képes, hogy még hangosabbra csavarta a propagandagépezetét, még abszurdabb baromságokat dobott be, ám ezek már kontraproduktívak,

az ellenzék befeketítése helyett a rendszer gyakorlatilag saját magát karaktergyilkolja le,

azokkal is észreveteti a NER groteszk és bizarr vicsorait, akik már rutinosan félrenéznek, amikor egy politikus mocskolódik.

Van egy olyan érzésem, hogy az a sok kis aljasság, amit Orbánék az eltelt években elkövettek lassan elindult valamiféle kritikus tömeg irányába, ami végül egyetlen, ismét csak nagyon egyszerű, könnyen felfogható, fekete-fehér mondattá állhat össze.

Merthogy a szellemi junkfood-ra szoktatott proletár később is igényli a finomat. Például könnyen lehet, hogy az új jelszó az már az lesz, hogy vérciki a Fidesz. Orbán meg egy hazudós gyökér. Vagy tolvaj. Vagy éppen mocskos hazaáruló. Amiből meg már más is logikusan következik.

Bizony, nem szép dolog fejbe lőtt Orbánról képeket posztolgatni. Azonban a tárgyilagosság kedviért hadd jegyezzem meg, hogy speciel éveken át a Fidesz locsolgatta a lámpavasat, ami most kezd szépen kihajtani. És Orbán papa esti meséi régóta csak nemzethalálról és mindenféle szabadságharcról szólnak. Amivel mára alaposan megterhelte a gyerekek idegrendszerét, akik összeálmodnak mindenféle rémséget, meg firkálgatnak mindenféle csúnyaságot.

Nehéz bármit is jósolgatni, de ha a hátralévő két hónapban ez így folytatódik,

a kétharmados reményektől mindenképpen búcsúzhat a Fidesz, sőt még az sem biztos, hogy tavasszal meggyőző többsége lesz.

Ráadásul a győzelme olyan lesz, mint amikor Fletó 2006-ban újrázott. A Fidesznek ma nagyjából egyetlen aduásza van még kezében (ami egyébként valójában a Fidesz népszerűségének a legfontosabb és valódi oka) az, hogy jelenleg még konjunktúra van, szépen nőnek a reálbérek.

Azonban az uniós forrásokat 2018-ra kipörgetik, így a brüsszeli pénzzel felfűtött magyar gazdaságnak legalább egy-másfél éves hegymenetre kell felkészülni, ami eleve recesszióval kecsegtet, ráadásul a 2016-körüli visszahuppanással ellentétben most az sem lesz biztos, hogy 2020 után folytatódik a nagy pénzfolyam.

Közben a világpiacon véget ér az ingyenpénz kora, a jegybankoknál lassan kamatemelési ciklusok indulnak el, idehaza felfelé gyűrűzik az infláció és a paksi illetve kelebiai hitel lehívásával az államadósság. Ráadásul a NER oligarcháknak nyakló nélkül adott állami hitelek miatt a bankszektorban is már

ketyeg pár méretes piszkosbomba,

ha lesz mondjuk pár bedőlős Mészáros-hitel, akkor annak igen komoly bizalomromboló hatása lehet a bankszektorban.

És ennek a megannyi aknával és csapóvassal megrakott útnak indul majd neki egy erkölcsi tőkéjét tökéletesen felélt, szellemi bázisát ledarált Fidesz. Orbán óriási, gigantikus hibája, hogy bár lehetősége lett volna rá, nem tudott megújulni, nem tudott konszolidálódni.

Valószínűleg azért, mert valójában nem volt semmi más mondanivalója a permanens harcon kívül. Így olyanná lett, mint a kiöregedett komédiás, aki hetvenévesen is ugyanazt az egy kuplét énekli, amivel fiatalon befutott. Unalmas és kiszámítható, mára már előre meg lehet írni egy Orbán-beszédről szóló tudósítást, tökfelesleges elmenni rá.

Az alkatilag messiáshívő magyar jobboldal visszatérő hagyománya, hogy előbb

óriásira felfúvódik egy-egy népvezér kultusza majd az ugyanolyan gyorsan le is ereszt,

amikor megtörik a varázs. Így távozott a bukás elől Tisza Kálmán, Bethlen István, (részben Gömbös, bár őt végül Horthy szánalomból nem menesztette) a rendszerváltás után pedig Torgyán doktor.

Ha Orbán sürgősen nem talál ki valamit a személyes varázsának a helyrefoltozására úgy néhány éven belül ő is kényszerpihenőt fújhat.

Batka Zoltán

Valódi Hírek