A Jobbik csak a kezdet volt: Újabb négy pártot büntetett milliókra a fideszes Számvevőszék

Nem tétlenkedett az ÁSZ: a Jobbik után több ellenzéki párton is milliókat követelnek.

Vonáék 663 milliós gigabírsága után most a Párbeszéd, a DK, az LMP és az Együtt is büntetést kapott az ÁSZ-tól, az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervétől.

A Mérce beszámolója szerint a 2015-ös és a 2016-os évet illetően bírságolta meg a pártokat 5 és 10 millió forint közötti összegre.

A bírságokban közös, hogy a számvevőszék nem fűzött indoklást a bírság összegéhez.

A pártok elmondása szerint az irodabérléseket kifogásolták a vizsgálat során. A DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László azt mondta, náluk 25 vidéki és 2 központi irodát vizsgálhatott az ÁSZ. A jelentéstervezetből viszont nem derül ki, melyik irodákat és milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a szervezet.

A Párbeszédet viszont az Együttel és a Momával közös, 2016-os plakátkampányuk miatt is megbüntették. Az ÁSZ szerint ugyanis a piaci ár alatt dolgoztattak. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője erre azt mondta, szerinte

“ez egy politikai megrendelésre készült jelentéstervezet.”

Érdekes módon a Fidesz és KDNP kimaradt a vizsgálatból. Ez azért is pikáns, mert Simicska Lajos korábban elmesélte,hogy a törvényeket kijátszva hogyan biztosítottak a Fidesznek a 2014-es kampány idején olcsón hirdetési felületet.

(Kiemelt fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf)