Megáll az ész: Szakorvos helyett gyorstalpalót végzett kisegítő személyzet végezné az altatást

Egy aneszteziológus orvos számolt be róla a Nők Lapja Café oldalán, hogy másfél éves gyorstalpalót indítanak egészségügyi főiskolát végzett gyógytornászoknak, dietetikusoknak, amelynek végén ugyanolyan jogosítványokat kapnának, mint egy aneszteziológus szakorvos.

Az orvos a NLCafénak beszélt a furcsa ötletről, miszerint másfél év alatt megtanítanák egészségügyi főiskolát végzett gyógytornászoknak, dietetikusoknak azt, amit ő 6 + 5 évig tanult az egyetemen.

Véleménye szerint az 5 éves szakképzést sem lehet belesűríteni 1,5 évbe, de az egészségügyi főiskola sem ér fel hat év orvosi egyetemmel. Erre az sem kifogás, hogy Magyarországon minden kórház komoly hiánnyal küzd aneszteziológusok tekintetében is.

A megszólaló orvos azt is leszögezi, vannak jó külföldi minták arra, hogy nem orvos végzi az altatást, de Amerikában azóta sokkal több lett a műhibaper, Norvégiában pedig az aneszteziológus asszisztens csak egyszerűbb esetekben altathat úgy, hogy folyamatosan felügyeli a munkáját egy vérprofi szakorvos, aki azonnal ugrik, ha kell.

Az orvos a hálapénzről is beszélt, amit az altatóorvosok nem nagyon szoktak kapni, mert vagy altatnak, vagy az intenzíven életet mentenek éppen.

„Roskadozik az egész rendszer, nemcsak tudásban, de emberségben is hiány van az egészségügyben. Ezért aztán megnő a hiba lehetősége is.”

– mondta.

Azt is elismeri, vannak eltussolt műhibák, amelyeknél összezár a rendszer, hogy soha ne is derüljenek ki, de előfordulhat az is, hogy meghal a beteg, pedig az orvos mindent a tankönyv szerint csinál. Csak a betegségek nem olvasnak tankönyvet.

A rizikó viszont jelentősen emelkedik, ha már fáradt mindenki, az orvos, a nővér, az asszisztens is.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek