Elképesztő tahóságokat posztol Orbán nagykövete Nigériából

Megvolt az első afrikai útja a magyar segélyprogramot képviselni hivatott utazó nagykövetnek, Heltai Péternek. A HVG kérdéseire nem válaszolt, Twitterén viszont otromba posztokat közöl.

Képzeljük el André Goodfriend amerikai ügyvivőt az alföldi tanyavilágban, ahogy egy ottani család mellett pózol, és azt írja hozzá: „most mentem vissza az időben több évtizedet” – írja a hvg.hu arra reagálva, hogy Magyarország utazó nagykövete egy nigériai faluból azt kürtöli a Twitteren keresztül angolul világgá:

Most mentem vissza „néhány” évszázadot.

Hogy milyen szempontokat nézve tekinti az évszázados lemaradást Heltai, az nem derül ki. Viszont ezzel a kommentárjával

„kizárja a nigériai vendéglátóit a jelenből, így a felelős szuverén közösségek sorából, vadembernek, nomádnak minősíti őket, akik helyett és akik nevében ő, a nyugat képviselője dönt; akiknél ő (mi) mindent jobban tud(unk)”

– értékel egy angliai egyetemen tanító magyar audiovizuális szakember.

Heltai Péter Twitter-üzeneteinek egy részében úgy tesz, mintha Magyarország nagyköveteként, állami pénzen utazva a cél valójában az ő szórakoztatása lenne.

A nyilatkozó egyetemi tanár szerint Heltaiból a faji felsőbbrendűség süt, „ugyanaz munkál a #buddies hashtagben, mint a cigányt infantilizáló közbeszédben. A rendőr funkcióját, komolyságát, státuszát tagadja ez a ‘haverok’ megjegyzés.”

Nigéria egyébként már most Afrika legnagyobb lakosságú országa a kontinens legerősebb gazdaságával. A GDP tekintetében 21. helyen állnak a Világbanknál, Magyarország pedig az 56., a két ország közötti különbség meghaladja a négyszerest.

Nigéria gazdasága a 28 uniós tagállam közül 23-nál erősebb, és rajta vannak Indiával és Kínával azon a tizenegyes listán, amely a globális fejlődést generáló államokat sorolja fel. Lakossága hivatalos becslések szerint 2100-ra fél- és egymilliárd közé tehető.

A magyar állam egyébként 420 millió forint értékben segít újjáépíteni három iskolát és egy kórházat, amelyet a Boko Haram iszlamista terroristái romboltak le.

A segélyeket viszont felekezeti alapon osztják: az ország lakosságának fele keresztény, fele muzulmán. A Boko Haram eddig is véres harcot vívott, hogy háborút provokáljon a felekezetek között.

A hvg.hu szeretett volna többet megtudni a Hungary Helps programról és nagykövetéről, mint ami egy Twitter-fiókból kiderül. Ám hiába próbálkoztak, sem személyesen, sem írásban nem válaszolt.

 

Valódi Hírek