Lehet ezt még fokozni? Csányiék olimpiai pénzből építenek golfklubot az Orbán család és Mészáros telkeinek szomszédságában

Szépen összejöttek ismét a klánok.

Adatigénylési per segítségével bogozta ki a 24.hu a szövevényes történetet: Csányi Sándor fiának cége 2012-ben 2 milliárd forintért megvásárolta az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Clubot. Ez az Orbán-család hatvanpusztai majorságnak, illetve Mészáros Lőrinc birtokainak szomszédságában található.

A Pannónia Golf & Country Clubot még a kétezres évek elején külföldi befektetők alapították. A golfpálya meg is épült, ám a hozzá tartozó klubépületre, illetve a tervezett szálláshelyekre már nem maradt erőforrásuk.

A golfklub területét és a híres hatvanpusztai (Orbánék tulajdonában lévő) majorságot egyetlen telek választja el (itt írtunk a hatvanpusztai birtokról). Ezt történetesen a miniszterelnök apja, Orbán Győző vásárolta meg 2011-ben. A telket a hírek szerint Csányiék is kinézték maguknak, de még nem vették meg.

A golfpálya területén jelenleg egyik másik Csányi-cég, a Máriavölgy Zrt. működteti a Junior Golf Akadémia golfközpontot. Csányiék idén komoly sikereket könyvelhettek el a szálláshelyek tekintetében is.

A budapesti olimpiát szervező, költségvetési forrásokból működő cég,

a Budapest 2024 Zrt. ugyanis 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Pannónia Golf & Country Clubnak,

hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia számára.

A támogatást az után kapták meg egyébként, hogy az olimpiai pályázatot már visszavonták. Ráadásul a a Magyar Golf Szövetség úgy döntött a Junior Golf Akadémia támogatása mellett, hogy az elnökség egyáltalán nem tárgyalt erről.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a fejlesztések helyszínéül szolgáló Pannónia Golf & Country Club vezetőségi tagja Szórád József, aki Csányi Sándor egyik bizalmi embere, egyben a golfszövetség elnökségi tagja is.

A beruházás összköltsége 170 millió forint volt, ebből 100 millió származott közpénzből – a Budapest 2024 támogatásán keresztül -, a többi önrész volt.

A támogatásért cserébe a Máriavölgy Zrt. azt vállalta, hogy 2032-ig az épülő 10 szobából 6-ot előre egyeztetett időpontban, évente 30 napra a golfozók rendelkezésére bocsát. A maradék tizenegy hónapban ezeket is szabadon értékesítheti. További vállalás, hogy 12 junior golfozó harminc napig ingyen használhatja a pályát.

Valódi Hírek