Kornai János: Fegyveres erőszak lehet a vége, ha kitör a tömegindulat Orbánék ellen

Tele van dühvel és elkeseredéssel – írja Kornai János Látlelet című könyvében. Habár a közgazdász már hatvan éve publikál, még soha nem fakadt ki olyan indulattal, mint a most megjelent műben.

Kornai a hvg.hu-nak adott interjújában arról beszél, hogyan betonozta be magát a Fidesz, miért tűrjük Orbánék uralmát és milyen módon dönthetnénk meg azt.

Hatalmi piramis épül ki, tetején a legfőbb vezető

Kornai már 8 évvel ezelőtt felvetette: a Fidesz átrajzolhatja a választási rendszert és szavazati jogot adhat a határon túli magyaroknak a hatalom megőrzése érdekében.

Szerinte a Fidesz már az első Orbán-kormány idején törekedett a centralizációra, csak nem volt kétharmada, hogy ezt végigvigye.

„Arra következtettem: olyan rendszert fog berendezni, amelyben nem lehet leváltani. Azt a rendszertípust, amelyik a demokrácia bizonyos formális jegyeit megtartja ugyan, de a hatalom nem leváltható, autokráciának nevezem”

– hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint Magyarország ma még jogállamnak tekinthető: habár tömegtermelésben alkotják és összecsapják a törvényeket, azok tekintélye mégsem szűnt meg teljesen, ahogy a bírói függetlenség felszámolása sem ment végbe, hiába ültette a hatalom sok esetben a saját híveit a bírói székbe.

A központosítás ugyanakkor olyannyira hétköznapi jelenséggé vált, hogy Kornai – még korábban – 33 példát hozott fel rá a médiától a filmiparig.

Most azt állítja: újabb 33 példa lehetne említhető, legutóbb épp a nyugdíj-főigazgatóság és az államkincstár közös irányítás alá vonása.

„Egy zsarnoknak könnyebb dolga van, ha csak két gyeplőt kell rángatnia, nem ezret.

Hatalmi piramis épül ki: tetején a legfőbb vezető, aki parancsokat ad az alatta lévő szintnek, s akaratát engedelmesen teljesítik.”

Kornai hangsúlyozza: a legnagyobb probléma, hogy a Fidesszel való viszony határozza meg a versenyképességet. Kialakult a Fidesz-közeli vállalatok köre, amelyek privilégiumokat élveznek, aki pedig kiesik a Fidesz kegyeiből, az lépten-nyomon hátrányba kerül. Ez nem egészséges állapot.

Kornai János / fotó: nol.hu

Orbán fel van készülve a fegyveres erőszakra is

Hogyan próbálná a hatalmát fenntartani a rezsim, ha kitörne a lázadás ellene? Kornai két forgatókönyvet lát elképzelhetőnek: az egyik, amelyben nem mennek az utcára százezres tömegek, csak aránylag kis tüntetések lesznek.

„Ebben az esetben elegendő, amit most tesz: felkelti az egzisztenciális fenyegetettség érzetét. Sokan azért nem szólalnak meg, mert attól tartanak, hogy bajuk lesz, mások meg azért, nehogy az általuk vezetett intézményt, céget sodorják bajba.

A másik lehetőség, hogy kitör a tömegindulat. Ennek megfékezésére a jogi lehetőség elő van készítve, a tömeges bevándorlás elleni védekezés címén most is válsághelyzet van.”

Szerinte a fegyveres erőszak bevetéséhez minden feltétel adott, hiszen az ezt korlátozó fékek és ellensúlyok rendszere már nem működik; ha pedig kétely merülne fel a rendőrség vagy katonaság közbelépésének legitimitásával kapcsolatban, még mindig ott a terrorelhárítás.

„Ám ezekre eddig nem volt szükség. Erdogan úgy érezte, hogy szükség van rájuk. Putyin is. Orbán joggal érezheti, hogy nincs szükség rájuk. Ha minden megy enélkül is, akkor minek?”

– teszi fel a költői kérdést a tekintélyes közgazdász.

(A teljes interjút megtalálod a hvg.hu-n.)

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek