Döntött a Kúria: Igenis közpénz a TAO-támogatás

A Kúria jogerősen is kimondta, hogy az a pénz, amellyel a vállalatok a látványsportokat támogatják (az úgynevezett TAO) közpénznek számít.

A pert indító Transparency International szerint ezzel a győzelmükkel nyilvánossá kell válnia a tao-adatoknak, amiket évek óta nem hajlandóak publikálni a támogatott klubok – írja a hvg.hu.

A tao-pénzek azért számítanak rendkívül kínos kérdésnek, mert többnyire kormányközeli egyesületekhez vándoroltak. A 2016/2017-es a fociklubok közül a legtöbbet a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta,

2,92 milliárd (!) forintos támogatással.

De Tállai András NAV-elnök Mezőkövesd Zsóry FC-je is bezsebelt 779 milliót, Seszták Miklós fejlesztési miniszter Kisvárdája pedig 581 milliót kapott.

A Kúria döntése most azért is nagy szó, mert a tao-pénzek útját végérvényesen eltitkolni próbáló kormány az adótörvénybe becsempészett egy mondatot, amely szerint a tao-támogatások akkor is adótitoknak minősülnek, ha közérdekű adatról van szó.

A Transparency korábban már másodfokon is megnyerte ezt a pert, a fővárosi ítélőtábla kimondta: a tao-támogatásokat osztó cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért, ami közpénzjelleggel bír.

Ezért is kínos például, hogy a hétfői, október 23-i ünnepségre a Felcsúti Akadémia buszaival szállították az Orbán-híveket, tehát olyan buszokkal, amit egy tao-támogatásokból, azaz közpénzből fenntartott egyesület üzemeltet.

Valódi Hírek