Macron: „Szeretettel foglak szolgálni benneteket!”

Megtartotta megválasztása utáni beszédét Franciaország leendő elnöke, Emmanuel Macron.

A Louvre épületénél várakozó szimpatizánsainak azt mondta: győzelmével egész Franciaország nyert: példa nélküli, amit közösen elértek, hiszen En Marche! nevű mozgalmát alig egy éve hívta csak életre.

Elmondta azt is, hogy tudja, nem biankó csekket kapott azoktól, akik csak azért szavaztak rá, hogy ne a szélsőségesekhez kerüljön az államfői szék és ki fog tartani ígérete mellett, hogy megvédi Franciaországot.

Fotó: Europress

Szólt azokhoz is, akik Le Penre szavaztak. Nekik azt üzente, hogy érti a félelmüket és a dühüket és mindent meg fog tenni a következő öt évben, hogy legközelebb ne legyen már okuk a szélsőségesekre szavazniuk. Előtte arra kérte a megjelenteket, hogy

ne fütyüljenek, amikor Le Pen nevét említi.

Megemlítette azt is, hogy egész Európa figyeli most őket: az EU tőlük várja, hogy megvédjék a felvilágosodás eszméjét. Szerinte a kontinens új reményre, új humanizmusra, egy biztonságosabb világra vágyik.

Azzal folytatta, hogy óriási feladatok várnak rájuk és a munka már holnap elkezdődik. Meg kell erősíteni a francia gazdaságot, erősíteni kell a védelmet, hogy minden francia polgár biztonságát garantálni tudják.

Macron megígérte: az igazat fogja mondani az embereknek, és lesznek nehezebb napok, de szerinte a franciák szenvedélye és bátorsága őt is előre fogja lendíteni ilyenkor.

Beszédét így zárta:

„Alázatosan, de erőteljesen foglak szolgálni titeket a szabadság, egyenlőség, testvériség mottójának nevében. Szeretettel foglak szolgálni benneteket! Éljen a Köztársaság!”.

(Guardian, Politico és 444 nyomán)

Valódi Hírek