Az USA keményen odavágott Szíriának a 70 ember kínhaláláért

Ötvenkilenc Tomahawk rakétát lőttek ki arra a légitámaszpontra, amelyről Basár el-Asszad elnök hadserege elindította a vadászgépeket a vegyi fegyverrel.

Donald Trump elnök utasítására pénteken hajnalban az Egyesült Államok 59 Tomahawk rakétát lőtt ki Szíriára, a Homsz mellett fekvő al-Sajrat légitámaszpontra. Az akció megtorlás volt azért a támadásért, amelyet Basár el-Asszad elnök hadserege hajtott végre vegyi fegyverrel kedden Idlib tartományban polgári célpontok ellen.  Ebben a támadásban 70 ember – köztük 20 gyermek – vesztette életét.

Az amerikai rakétákat két hadihajóról, a Földközi-tengeren cirkáló USS Rossról és a USS Porterről lőtték ki. Előtte értesítették az Asszad-rezsim szövetségesének számító Oroszországot is, de cssk katonai, és nem politikai csatornákon keresztül. Az AP hírügynökség homszi forrási szerint az amerikaiak akciójának vannak halálos áldozatai az al-Sajrat légitámaszponton, de erről részleteket egyelőre nem tudni.

Fotó: Reuters

Feltételezések szerint az Asszad-rezsim szaringázzal hajtotta végre a keddi támadást az ellenzéki kézen lévő Kan Sejkan nevű város ellen. A színtelen, szagtalan foszforvegyületet,

a szaringázt a náci Németországban  találták fel. Ötszázszor annyira mérgező, mint a cián,

perceken belül öl belélegezve és a bőrön át is., a tüdő körüli izmokat bénítva meg. Mielőtt meghalnának, az áldozatai kínszenvedést élnek át, elkezdenek zihálni, elhomályosul a látásuk, habzik a szájuk, hánynak és görcsökben fetrengenek.

Az Asszad-rezsim korábban is vetett már be vegyi fegyvert civilek ellen. A hatalma elleni nemzetközi beavatkozást azzal úszta meg, hogy vállalta, hogy orosz felügyelet alatt átadja az arzenálját, amelyet aztán megsemmisítenek. Ennek elmaradásáért Rex Tillerson amerikai külügyminiszter most Moszkvát tette felelőssé.

Valódi Hírek