Brutális fordulatszámon pörög a keleti nyitás, Semjén atomreaktort fog árulni Ázsiában

A miniszterelnök-helyettes abban az Iránban ír alá szerződést közös erőmű-építésről, amelyről még mindig nem tudni világosan, hogy a tilalom ellenére nem atomfegyver kifejlesztésén dolgozik-e.

Magyar-iráni nukleáris együttműködési megállapodást ír alá Teheránban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP vezetője – írja a Tehran Times, amely szerint a két ország kis teljesítményű, 25 megawattos reaktorokat akar közösen építeni ázsiai és afrikai megrendelőknek.

A megállapodást iráni részről az ország atomenergia-ügynökségének a vezetője, Ali Akbar Szalehi fogja szignálni. Szalehi tavaly februárban járt Budapesten, az együttműködés is az ő ötlete volt az Irán ellen az atomprogramja miatt hozott nemzetközi szankciók nyomán. „Szeretnénk teljesen kihasználni minden kereskedelmi és technikai lehetőséget, beleértve a békés célú nukleáris tevékenységet, ami ebből a megállapodásból származik

Kép forrása: Tasnim News Agency

Az LMP-ben kivágta a biztosítékot az iráni út híre: „Megdöbbenéssel értesülhetett a magyar közvélemény ma arról a híresztelésről, hogy Magyarország nukleáris együttműködésről szóló megállapodást köt Iránnal. Azzal az Iránnal, amellyel kapcsolatban a mai napig nem lehet bizonyossággal kizárni, hogy atomfegyvert kíván fejleszteni,

amellett, hogy köztudottan a terrorizmus egyik fő támogatója,

és amely ország hosszú évek óta gyakorlatot csinál abból, hogy nem engedi be a nemzetközi szervezetek megfigyelőit.”

Irán amúgy kitűnő viszonyban van azzal az Oroszországgal is, amellyel szintén nukleáris együttműködési megállapodást akar kötni, és amelynek elnökével, Vlagyimir Putyinnal egyedül Orbán Viktor miniszterelnök van jó kapcsolatban a 28 tagország között.

Semjén azután utazott el Teheránba, hogy az Országgyűlés hétfőn az ő javaslatára fogadta el kivételes eljárásban a CEU működését Budapesten ellehetetlenítő törvényt.

A szavazásnál a miniszterelnök-helyettes nem volt jelen.

A 444 nyomán)

Valódi Hírek