Aljas támadást indított az Orbán-kormány a CEU ellen, az egyetem visszavág

Kedd este Balog Zoltán nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, amely kétoldalú jóváhagyáshoz kötné az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokat képviselő felsőoktatási intézmények működését.

Ez azt jelenti, hogy külföldi egyetem csak akkor indíthat diplomát adó képzést, ha a két ország kormánya egyaránt engedélyezi az adott felsőoktatási intézmény magyarországi tevékenységét. Ez így optimális – indokol szűkszavúan a Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter által benyújtott törvényjavaslat.

Az Orbán-kormány a lépéssel az amerikai magyar milliárdos üzletember, Soros György fémjelezte Közép-európai Egyetem (CEU) ellen indított támadást.

A CEU-t nyilvánvalóan a működési engedéllyel akarják zsarolni, vagy inkább egyszerűen csak ellehetetleníteni a működését.

Erről árulkodik a törvénymódosító javaslatban, hogy az EGT-n kívüli egyetemnek az anyaországában is képzést kell nyújtania, ami a CEU esetében nem így van. (A jelenleg hatályos  törvényben az szerepel, hogy az egyetemnek otthon elég államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie, aminek a CEU természetesen megfelel.)

A törvénymódosító javaslat szövege kedd este jelent meg a parlament honlapján. Nem sokkal ezután Michael Ignatieff, a CEU rektora levelet írt az egyetem tanárainak és diákjainak, azt állítva, hogy ha a javaslatot elfogadják, a CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább Magyarországon. „Ez a törvény egyetlenegy intézmény ellen irányul. Diszkriminatív. Szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálunk a CEU-n” – fogalmazott Ignatieff. Jelezte, hogy

az egyetem minden lehetséges fórumon meg fogja támadni a módosított törvényt.

A CEU elleni aljas támadás előjeleként kedd délután a kormányzati propaganda internetes szócsövén, az Origón megjelent egy cikk, amely külföldi egyetemek állítólagos magyarországi törvénysértéseiről szól. A CEU kapcsán az írás azt állítja, hogy az egyetem nem rendelkezik programakkreditációval, és olyan képzésekkel is foglalkozik, amelyeket nyilvántartásba sem vettek. Ignatieff szerint

az Origo cikke tele van hazugságokkal.

A Balog-féle törvénymódosító javaslat egyébként csak a legutóbbi epizódja annak  a hadjáratnak, amelyet az Orbán-kormány Soros ellen folytat. Az untig ismert kormányzati tiráda szerint Soros háttérhatalomként viselkedik, az általa támogatott civil szervezetek pedig az ő politikai nézeteit képviselik Magyarországon.

E hadjáratban a Fideszt amúgy az sem érdekli, hogy a CEU évi egymilliárd forint adót fizet be a magyar államkasszába, és az a kis szépséghiba sem, hogy egykor a a párt több prominense is Soros pénzéből élt. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök is. 

A CEU-n szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartottak. Ezem Ignatieff követelte, hogy vonják vissza a a Balog-féle törvénymódosító javaslatot.

Valódi Hírek