Keményen beszólt Zorán az állami pénzekért kuncsorgó zenészeknek

Erős interjút adott a 75 éves Stevanovity Zorán a legfrissebb Magyar Narancsnak.

„Azon az állásponton vagyok, hogy akkor szabad támogatást kérni az államtól, ha olyan kulturális eseményről van szó, ami nem tud rentábilis lenni: például egy szimfonikus zenekar fellépése vagy egy nagyszabású színházi előadás.

Úgy vélem, az kérjen ilyenre plusztámogatást, akinek van is erkölcsi alapja. Nekem nincs. Nálam mindig arra ment ki a játék, hogy jöjjön annyi ember, hogy a belépők ára fedezze a koncert költségvetését.

Ez ilyen egyszerű, soha eszembe nem jutna állami támogatást kérni, vagy hogy pályázzak ilyen pénzekre”

– mondta az interjúban a Kossuth-díjas zenész.

fotó: rockbook.hu

A lap szerint ezzel szemben egyes zenészeknek kifejezetten kifizetődő jóban lenni a magyar kormánnyal.

Az elvileg tisztán nyereségalapon működő szórakoztatóipar egyes koncertszervezői ugyanis busás támogatást kapnak kormányzati vagy miniszteri keretből. A példa számos:

Balázs Fecó-koncert szervezésére 15 millió,

Fenyő Miklóséra és Szikora Róbertére 10-10 millió forint

állami támogatás jutott például Balog Zoltán saját miniszteri keretéből 2013-ban – emlékeztet a lap.

Ahogy arra is, hogy a regnáló hatalom különösen szereti Demjén Ferencet (az érzelem Demjén legújabb kori szereplését nézve kölcsönös: ő írta a Fidesz egyik kampánydalát, és rendszeresen felbukkan a párt rendezvényein is), az Eddát vagy Hobót is.

Rózsi az új CD-jére kapott 2,5 milliót, Pataky Attilát a Kör című Edda Musical budapesti turnéindító előadásának megvalósítására tömték ki  5 millióval, Földes László Hobó cégét pedig 12 millió forint közpénzzel finanszírozták az adófizetők az ún. „Hobológiai gyűjtemény megjelentetésére” két éve.

A favorit azonban, legalábbis a számok tükrében, kétségtelenül a maga korában is vállalhatatlanul kínos zeneszámairól elhíresült egykori Dschinghis Khan c. német diszkózenekar magyar dobosa, Leslie Mandoki.

Tavalyelőtti Várkert Bazárban rendezett ingyenes koncertjére 94 millió forintot költött az állam, tehát mi magunk.

A z EU-s közbeszerzési értesítő szerint a Mandoki és Csetényi Csaba által jegyzett konzorcium 1,4 milliárd forintot kapott egy fotóalbumra, egy dokumentumfilm elkészítésére, illetve kulturális-művészeti rendezvények megvalósítására Berlinben, Párizsban és Londonban.

Mindebből azonban a magyar rajongók nem sokat láthattak – írta meg kedden a 444.

(HVG nyomán)

Valódi Hírek