564 „barátot” töröltem a Facebookon, sokkal jobban érzem magam

Jolie Choi újságíró belevágott egy kísérletbe: megnézte, hogyan hat rá, ha kigyomlálja a Facebook-ismerősei közül azokat, akikkel tulajdonképpen nem sok közük van egymáshoz.

„Találkoztam a legjobb főiskolai barátnőmmel múlt hétvégén. Külföldön dolgozik, de egyszer egy évben hazajön. A beszélgetés közben megkérdezte: szerinted is felnőttként már nehezebb barátokat találni?

A kérdése megragadt az agyamban, aznap éjjel kinyitottam a Facebookot, és lassan, alaposan megtisztogattam az ismerőseimet: 564 barátot töröltem” – idézte Choit az nlcafé.

illusztráció

Mi a barátság igazi jelentése? Próbáltam visszaemlékezni, hogyan barátkoztunk még a Facebook előtti időkben. A folyamat normál esetben így zajlik: közeledünk új emberekhez, beszélgetünk, megosztjuk velük az életünk részleteit, bizalmat építünk, és keressük egymás társaságát a való életben. Miután megtapasztaljuk, hogy jó együtt lenni, megkapják a barát címkét.

Jolie minden egyes embernél feltette magának a kérdést: melyikükkel ment végig ezen a folyamaton? Ez alapján döntötte el, hogy kit tart meg és kitől válik meg.

Nézte, ahogy egyre kevesebb ismerőse marad, és ez elégedettséggel töltötte el.

„Most már végre látom pár régi barátom posztját. Rájöttem, hogy lemaradtam sok értékes pillanatról, mert annyira elterelték a figyelmemet a felesleges ismerősök posztjai” – mesélte.

A lomtalanítás felszabadította az újságírót, aki azóta jobban figyel a számára fontos emberekre, ráadásul arra is rájött, hogy az élete sokkal egyszerűbb, ha nem értékeli túl a közösségi oldalakat.

Valódi Hírek