Itt van Tarsoly vallomása: Szijjártó keresett meg az orosz vízumgyár ötletével

Tarsoly Csaba, a csődbe ment Quaestor vezetője azt állította az ellene zajló per hétfői tárgyalásán, hogy őt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kereste meg a vízumok kiszervezésének ötletével.

A 444 cikke szerint Tarsoly Csaba az ellene folyó per mai tárgyalásán beszélt arról, hogy a Szijjártóval folytatott megbeszélésein az is szóba került: Azerbajdzsánban, Egyiptomban és Fehéroroszországban is létesítenek hasonló központot.

„Engem Szijjártó úr keresett meg, hogy kiszerveznék a vízumkiadást, hogy ne a követségen döntsék el, ki kaphat. Ez egy negyvenablakos központ lett, 15 eurót kerestünk vízumonként. Ez az orosz kereskedőház része lett volna”

– idézi a lap a Quaestor-ügy fővádlottját.

MTI fotó

Az Index számolt be arról, hogy a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán több ezer schengeni vízumot adtak el olyan orosz állampolgároknak, akikről valójában azt sem tudták, kicsodák. A külügyi tárca 2013-as belső vizsgálata szerint „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok” kapták meg a vízumot „minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül”, köztük prostituáltak is.

A dokumentum szerint a konzulokkal szemben „rendszeres volt a tisztességtelen befolyásszerzés, nyomásgyakorlás, akár fenyegetés”. Az állam ráadásul lemondott a vízumbevételekről is.

Szijjártó és Tarsoly 2014 novemberében – néhány hónappal a Quaestor bukása előtt – nyitotta meg a moszkvai vízumközpontot. A brókercégnél lefoglalt belső levelezés szerint negyvenöt fős létszámmal és igen zsíros haszonkulccsal terveztek: a 90 millió forintos beruházással évi 400 milliós tiszta nyereséget értek volna el egy 2014-es belső számítás szerint.

Valódi Hírek