Életfogytiglant is kaphat Szilágyi István gyilkosa

Sok a súlyosbító tényező.

A vasárnap reggel meghalt Szilágyi István színészt a gyanú szerint a saját fia verte agyon.

Az ügyben a 168 Órának nyilatkozott az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének egyetemi docense.

Ambrus István azt mondta: Sz. Péter jogilag ugyan nem minősül visszaesőnek, de súlyosító körülmény, hogy a korábban kiszabott felfüggesztett büntetése próbaideje alatt követett el újra bűncselekményt, és ismét édesapja sérelmére.

A szakértő szerint le kell ülnie azt a büntetést, amit 2 éve kapott, amiért bántalmazta szüleit, és ahhoz adódik hozzá az újabb büntetés.

Bár sok erőszakos bűncselekményt a bíróság halált okozó testi sértésnek minősít, de ilyenkor úgy ítélik meg, a bántalmazáskor a halál a tettes akaratán kívül következik be.

Emberölésnél a tettes ki akarja oltani az életet. A különbség a büntetésben is megmutatkozik: halált okozó testi sértésnél 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést ír elő a törvény, emberölésnél életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az ölési szándékot a bírói gyakorlat több tényező alapján dönti el. Ha igaz, hogy Sz. Péter kalapáccsal sújtott édesapja fejére, az az ölési szándék megléte mellett szól, de ezt a kirendelt igazságügyi orvosszakértő feladata lesz megállapítani.

Amennyiben megáll az emberölés esete, a kiszabott büntetés nagy eséllyel

az életfogytig tartó szabadságvesztés lesz.

Annak kiszabása mellett szólhat a súlyosító körülményeken túl az is, hogy Sz. Péter a bűncselekményt közeli hozzátartozója ellen követte el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a 49 éves Sz. Péter ellen emberölés gyanúja miatt indított eljárást.

(168 Óra / 24.hu)

Valódi Hírek