Kezdődik! Orbánék pénteken állami felügyelet alá vettek egy magáncéget

Teljhatalom a gyakorlatban.

Pénteken 11 órától állami felügyelet alá került a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt. nevű társaság. A cég tulajdonosai és vezetői helyett kormánybiztos dönthet mindenről – írja a hvg.hu.

Hogy mi tette szükségessé a dobozgyár állami kézbe vételét, az nem derül ki a péntek reggeli Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

A lap rákérdezett Miniszterelnökségnél és az operatív törzsnél a lépés okaira. Ha válaszolnak, mi is frissítjük a cikket.

A Kartonpack Nyrt. a honlapján magáról azt írja: kiemelt partnerük a gyógyszeripar. Lehetséges, hogy ezért vonták állami felügyelet alá.

A döntés értelmében ezentúl a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, azaz Juhász Edit, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára bármilyen döntést meghozhat „a társaság működőképességének fenntartása, az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében”.

Minden vezetőt leválthat, beszámoltathat, a cég minden szerződését felmondhatja, mindenbe betekinthet és mindent megtehet, ami egyébként az igazgatóság vagy a közgyűlés hatáskörébe tartozna.

Ilyen döntést most először hozott a kormány a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazás alapján.

(hvg.hu)

 

Valódi Hírek