Bizarr: 1,3 millió forintot fizet egy cég annak, aki hajlandó megfertőződni a koronavírussal

Egy vakcina-kísérlethez keresnek 24 bátor önkéntest.

Az idővel is versenyt futva keresik a kutatók a világjárványt okozó új koronavírus ellenszerét.

A vakcina elkészítéséhez emberkísérletekre is szükség van, melyekhez önkéntesek jelentkezését várja a HVIVO nevű brit cég.

A HVIVO 3500 fontot (kb. 1,3 millió forintot) fizet 24 önkéntesnek, akik megfelelnek a kritériumoknak és hajlandók részt venni a kísérletben.

A résztvevőket a koronavírus két veszélytelenebb, a 0C43, illetve a 229E törzsével fertőzik meg, majd kipróbálják rajtuk a hatásosnak vélt vakcinákat.

A résztvevők egy kelet-londoni laboratóriumban, két hétre szigorú karanténba kerülnek, a külvilágból senkivel sem találkozhatnak.

A kísérlet ideje alatt nem csinálhatnak semmit, ami fizikailag megterhelő lenne a szervezetükre, és szigorú diétán tartják őket. Csak azt, és csak annyit ehetnek és ihatnak, amit és amennyit az orvosok engedélyeznek.

A két hét során, védőruhába öltözött orvosok és nővérek naponta többször meglátogatják őket, hogy vér-, nyál-, orrváladékmintát vegyenek tőlük.

A HVIVO már csak a brit gyógyszerfelügyelet engedélyére vár a tesztek megkezdéséhez. A vakcinafejlesztők nem csak járvánnyal, egymással is versenyt futnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint jelenleg húsz különböző koronavírus-vakcina fejlesztése zajlik párhuzamosan.

(Daily Star / 24.hu)