Rendkívüli: Törökország felrúgta a 2016-os paktumot, nem tartóztatja fel tovább a menekülteket

Életbe lépett az Orbán-Erdoğan terv.

Ankara úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Ezzel felrúgta az Európai Unióval 2016-ban kötött megállapodást.

„Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket”

– jelentette ki Ömer Celik, az Erdoğan-féle török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője pénteken a CNN Türk hírtelevízióban.

A politikus arra az értesülésre reagált, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt.

Celik azt mondta, a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében.

A szóvivő szerint Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán.

Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket.

Csütörtök késő este a Reutersnek egy magas rangú török tisztségviselő azt mondta, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő „szíriai” menekülteket.

Elmondása szerint a török rendőrség, parti őrség és határőrség parancsot kapott arra, hogy ne állja útját a szíriai menekülteknek. Az egyelőre nem világos, hogy a Reuters-jelentések miért kifejezetten csak a szíriai menekülteket említik.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek