Most jelentették be: Tüntetést szerveznek a diákok az új NAT bevezetése ellen

Március 15-én az Operaház előtt várnak mindenkit.

Az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) tüntetést szervez március 15-én 16 órára az Operaház elé az új NAT bevezetése ellen, amelyre „diákokat, szülőket, tanárokat, szakmai szervezeteket, és minden felelős állampolgárt” várnak.

Mint a szervezők lapunknak eljuttatott közleményükben írják: az elmúlt időszakban több tucat tantestület, több mint ezer tanár, számos szakmai szervezet, diákok, és 24 ezer aláíró fejezte ki tiltakozását országszerte az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen.

Kásler Miklós miniszter szerint mindez „csekély tiltakozás”, ezért ősszel erőből bevezetnék az új NAT-ot.

A tüntetés célja, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben, helyette pedig széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért.

„A tüntetésen megmutatjuk Kásler Miklósnak, milyen rengetegen állnak a korszerű oktatás mellett, és milyen sokan utasítják el az elavult szemléletű NAT-ot!” – írják.

Mi a legnagyobb probléma az új NAT-tal?

  • Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
  • Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  • Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.

– áll a szervezők felhívásában.

Az esemény Facebook-oldalát >>ITT TALÁLOD<<.

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek