Az egész Unióban betiltaná a műanyag csomagolást az Európai Bizottság

Elkezdték az intézkedés előkészítését.

Az Európai Bizottság környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa, a litván Virginijus Sinkevicius a német Die Welt-nek adott interjújában azt mondta, az EU már egy ideje keresi a módját, hogyan mérsékelhetné az egyszer használatos műanyagok használatát.

“Ebbe az irányba lehetne egy fontos lépés, hogy megtiltsuk az áruk műanyagba csomagolását, vagy előírjuk az újrahasznosított műanyag használatát ehhez a munkafolyamathoz.”

A tervezett szabályozásnak biztosan akadnak majd ellenlábasai: a tiltás a műanyagok – leginkább a polipropilén és polisztirén – több mint 10 milliárd dolláros piacát fenyegeti.

Különösen, hogy a múlt évben az EU már hozott egy az iparágat sújtó intézkedést: 2021-től a fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kényszeríthetné például az autógumi- vagy a kozmetikumgyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak a termelésben.

Az év végére elkészítenek egy listát is azoktól a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak – közölte a biztos.

(Bloomberg / 444.hu nyomán)