Polt Péternek vissza kell vennie az ügyészt, akit tavaly a Facebook-posztjai miatt rúgtak ki

Döntött a bíróság.

Az ügyészségnek egy fizetési fokozattal lejjebb, de vissza kell vennie Pap Balázst, az ügyészt 13 évnyi munkaviszony után tavaly rúgták ki három politikai tartalmú Facebook-kiírása miatt – erről döntött másodfokú, jogerős ítéletében a bíróság.

Pap szinte minden évben szakmai elismerést kapott a munkájáért, ám a 2018-as választási kampányban kitett a Facebookra három olyan posztot, amiből kiderült, hogy az ellenzékkel szimpatizál.

A választás másnapján meg is kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene az ügyészségen, aminek a végén az a döntés született, hogy kirúgják.

Pap Balázs azonban bírósághoz fordult, szerinte ugyanis az ellene indított fegyelmi nem volt szabályos, és az ismerősi körben megosztott posztok még bőven beleférnek a szólásszabadságba, a kirúgás pedig nem arányos büntetés.

Pap Balázs (balra) és ügyvédje / fotó: Index

Az egyik kifogásolt poszt egy birkanyájat ábrázoló kép, amihez azt írta: „

A mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni.”

Pap 2018. március 15-én tette ki a képet, amikor ellenzéki tüntetések mellett békemenet is volt.

A második képen összefogó kezek láthatók, minden kézen egy-egy ellenzéki párt logójával, a szöveg a képen pedig a következő:

„Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!”

A bíróság ítélete szerint ez a két poszt még ügyészként is belefért, a harmadik viszont már nem.

A harmadik poszt egy Kósa Lajos-nyilatkozatról szóló cikk megosztása volt:

Ehhez azt írta Pap:

„Nos, minden »vádlott« maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük. Hajrá… ja, és április 8.”

A bíróság szerint ez már olyan véleménynyilvánítás, amit egy ügyész a rá vonatkozó különleges szabályok miatt nem feltétlenül engedhetett volna meg magának.

A többes szám miatt arra utalhat a mondat, hogy az ügyészek kiröhögik a vádlottakat, így ez valóban értékelhető fegyelmi vétségként.

A bíróság azonban azt s megállapította, hogy a kirúgás túl szigorú büntetés volt, ezért elrendelték, hogy Pap Balázst egy fizetési kategóriával lejjebb, de vissza kell venni az ügyészségre, valamint meg kell fizetni neki

hétmillió forintnyi

elmaradt illetményt, ruhapénzt és cafeteriát, illetve az első fokú eljárás és másodfok között eltelt időben kiesett kb. 4 milliós jövedelem mellett 2 millió forint sérelemdíjat is.

(Index nyomán)

Valódi Hírek