Kipakolt a mentős: Nincs elég ember az OMSZ-nél, Ózdról járnak Budapestre menteni

Napi 6 óra túlmunkát kell fizetni csak a beutazás miatt.

Nagy bajban van az Országos Mentőszolgálat, rengeteg ember hiányzik a rendszerből, a normális ellátáshoz szükségesnél mindenhol kevesebben dolgoznak – erről egy mentőápoló mesélt a Nyugati Fénynek.

A létszámhiány régiónként változik, de Budapesten és Pest megyében van a legnagyobb baj, mert itt az esetek száma is sokkal nagyobb.

Mentőkocsi van, de ember nincs. Hiába kaptak szép, új kocsikat, ha nincs rá ember. Nincs mentőápoló és mentősofőr.

A fővárosi létszámhiányt úgy próbálja megoldani az OMSZ, hogy Nógrád, Heves, Fejér vagy Borsod megyéből rendelnek fel mentősöket autóstul.

Úgy dolgoznak, hogy például Ózdról elindulnak reggel 6-kor, Budapestre érnek 9-re, itt dolgoznak este hétig, és utána 10-re hazaérnek Ózdra.

Mindeközben természetesen a benzinköltséget és a túlóra (minimum napi 6 óra túlórával számolnak) díjat is kifizetik nekik.

A vidékiek úgy kódorognak, mint Krokodil Dundee a nagyvárosban. Azt sem tudják, hova kell vinni a beteget, saját GPS-szel indulnak el már otthonról.

Ezenkívül rádión kérdezgetik folyamatosan, melyik beteget melyik kórházba kell vinni. Ha a beteg meg tudja mondani, hova tartozik, akkor könnyebben és hamarabb segítséghez jut.

„És ehhez képest azt kommunikálják, hogy minden szép és jó, ami igencsak kamu”-

fogalmazott OMSZ-beli forrásunk.

Minden év végén kapnak prémiumot a teljes állásban dolgozók, ami a következőkből áll:

  • bankszámla hozzájárulás 12.000 Ft
  • cipővásárlási költségtérítés 7.000 Ft
  • mosatási költségtérítés 6.000 Ft
  • egyszeri juttatás 12.000 Ft

Azaz összesen 37.000 forintot kapnak a főállásúak. Aki félállásban dolgozik, az idén mindössze 3700 forintot kapott, vagyis nem részarányosan a 37 ezer forint felét, hanem annak csupán a 10 százalékát.

Volt olyan, aki azonnal vissza is utalta a pénzt az OMSZ-nek.

Ehhez képest a régióvezető főorvosok nemrég vadonatúj kocsikat kaptak – ezekről nem tudni, hogy a minisztérium vagy az OMSZ fizette-e őket.

December 12-én pedig a teljes menedzsment, a régióvezető főorvosok, a kommunikációs osztályvezetők, a gazdasági igazgató, munkaebéden beszélték meg a jövő teendőit.

De nem egy szokványos helyen, hanem a két Michelin-csillagos St. Andrea luxusétteremben, ahol nagyjából 25 ezer forintba kerül egy menü egy főre.

Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a mentőszolgálatnak forrásunk szerint mostanra mintegy

ötmilliárd forintos hiánya lett.

A hiány nem szerepel az OMSZ üvegzseb-programjában, pedig fel kellene tüntetni.

Az OMSZ most vezetőváltás előtt áll. A posztra októberben írták ki a pályázatot, amire közel féltucatnyian jelentkeztek, köztük a jelenlegi főigazgató is. A törvény szerint a szaktárcának 60 nap múlva kell eredményt hirdetnie.

A regnáló főigazgatót, Csató Gábort három évre nevezte ki Balog Zoltán egykori miniszter.

(címlapfotó: Varga Imre / RAS-archívum)

 

Valódi Hírek