Már 10-20 százalék esélyt adnak rá, hogy Orbán 3 éven belül kilépteti Magyarországot az Európai Unióból

Fokozódik a nemzetközi helyzet.

A következő három évben tíz-húsz százalék annak esélye, hogy Magyarország valóban lépéseket tesz az Európai Unióból való kilépés felé – mondta a Portfolionak adott exkluzív interjúban Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

A szakember a múlt héten mindenkit megdöbbentett azzal a jóslatával, hogy jövőre akár az EU-kilépés mellett is dönthet a magyar kormány.

Steen Jakobsen

A neves pénzügyi szakember egyebek mellett azért jutott erre a következtetésre, mert hazánk unióellenes retorikája és a 7-es cikk szerinti eljárás kockázatát figyelembe véve, valós esély van a kilépésre.

Steen Jakobsen szerint az amerikai elnökválasztáson a demokrata győzelem, Európán belül pedig a feszültségek kiéleződése a legvalószínűbb a következő években.

A Magyarországra vonatkozó előrejelzések teljesülésére lát a legkisebb esélyt 2020-ban, de a következő öt évben akár realitás is lehet az ország kilépése az EU-ból.

Az első lépés az lehet, ha az EU a 7-es cikk értelmében korlátozza Magyarország szavazati jogát és az uniós forrásokat.

A teljes pénzbefagyasztásra lehet az Magyarország válasza, hogy elindítja a kilépési folyamatot.

Egyelőre kérdéses, hogy mindezt egy népszavazással akarják-e megerősíteni Orbánék.

A portfolio.hu egy felmérést is készített az olvasói körében. A 15 ezres minta alapján elmondható, hogy a lap olvasóiak 70 százaléka úgy gondolja, Magyarország nem fog kilépni Unióból, 30 százalék viszont igen, csak az a kérdés, mikor.

Valódi Hírek