Dobrev Klára: Orbán elszólta magát, Várhelyi Olivér nem lesz bővítési biztos (+videó)

Páriák lettünk az Európai Unióban a Fidesz miatt.

Az Európai Parlament alelnöke, Dobrev Klára volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége pénteken este.

A DK politikusa elmondta: Várhelyi Olivér nem fogja megkapni a bővítésért felelős biztos portfólióját az Európai Bizottságban.

Dobrev közölte: noha Ursula von der Leyen bizottsági elnök – Trócsányi Lászlóval ellentétben – elfogadta biztosjelöltként Várhelyit, de portfóliójáról még nincs döntés, és szinte kizárt, hogy a Fidesz jelöltje kapja a bővítésért felelős posztot.

Valószínűleg valamilyen súlytalanabb pozícióval kell beérnie.

Dobrev Klára szerint mindez Orbán Viktornak köszönhető, aki október 15-án Azerbajdzsánban, a Türk Tanács ülésén döbbenetes beszédet mondott.

Orbán ugyanis nem csak a kipcsak vérről hadovált Bakuban, de kifejtette azt is:

„Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata.

Ha sikerülne megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal.

Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Ezzel szemben az uniós jogszabályok szerint a bizottsági tagokat ugyan a kormányok delegálják, de kinevezésük után megszakad formális kapcsolatuk a küldő országgal, és kizárólag az uniós szerződések szerint, az európai közösség érdekében tevékenykedhetnek.

Azaz Orbán nem szerezheti meg a bővítési portfóliót, mert az nem Magyarország jogosultsága lesz, hanem egy magyar nemzetiségű uniós biztosé.

Dobrev Klára szerint ezért a Türk Tanácsban mondottak hatására Várhelyi alighanem elbukja a bővítési portfóliót, és egy politikailag súlytalanabb profillal kell majd beérnie.

A DK-s politikus szerint Orbán tönkretette Várhelyi esélyeit ezekkel a mondatokkal.

Videó:

.

Valódi Hírek