Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország megvétózta a NATO közös nyilatkozatát

Putyin még meg sem érkezett, de a parancsát már teljesítették.

Magyarország megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát – jelentette be szerdán Szijjártó Péter „külügyminiszter” a budapesti, Eurázsia Fórum nevű rendezvényen.

Szijjártó azt mondta: a hosszú előkészítő munka során a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát „a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására”.

„Szerettük volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak.

Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben. Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot” – mondta a miniszter.

Mint ismert: Oroszország érdeke az Európai Unió és a NATO egységének szétverése, amihez Putyin eszközként használja fel európai szélsőjobbos csatlósait.

A hasonló magyar vétóknak már hagyománya van, legutóbb az Európai Uniónak sikerült keresztbe tenni, amely nyilatkozatban ítélte volna el Törökországot az észak-szíriai népirtásért.

Valódi Hírek