A keszthelyi gimnázium igazgatója szerint nem megszégyenítés, hogy a diákoknak a teljes iskola színe előtt kellett bocsánatot kérniük egy diáklánnyal összejött extanártól

Közben a tanulóknak utasításba adták, hogy tilos nyilatkozniuk a médiának, és keresik a nekünk szivárogtató diákokat is.

Beszámoltunk róla, hogy a keszthelyi Vajda János Gimnázium udvarán, a teljes iskola színe előtt kellett mikrofonba mondva, hangszórókkal kihangosítva bocsánatot kérniük a 12. B. osztály diákjainak és osztályfőnökének amiatt, hogy a szeptemberi Vajda Napok egyik osztályműsorában kifigurázták az iskola korábbi tanárát, Csengey Balázst, aki összejött az iskola egyik végzős diáklányával, ami után mennie kellett az intézményből.

Csengey Balázs anyja, Ferencz Melinda jelenleg is az intézményben tanít. A tanárnő a diákok elmondása szerint feldúltan távozott a rendezvényről, ahol a fiatal diáklánnyal viszonyba bonyolódott fiát figurázták ki.

Csengey Balázs ezután a diákok állítása szerint többször megfenyegette őket: vagy nyilvánosan bocsánatot kérnek tőle, vagy rendőrségi feljelentést tesz a neki nem tetsző osztályműsor miatt (kérdés: milyen alapon).

Csengey Balázs / fotó: Facebook

A diákok félelmükben a bocsánatkérést választották, amire kedden sor is került: a gimnázium összes tanulóját kiterelték az udvarra, szereztek hangosítást, és először a 12.B osztály osztályfőnökének (!), majd az előadásban résztvevő diákoknak egyesével kellett bocsánatot kérniük Csengey Balázstól és barátnőjétől, K. Kírától, valamint Ferencz Melinda tanárnőtől.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: túl a dolog megalázó és középkori mivoltán, mindezt a hacacárét a gimnázium egy olyan ember (vélt) sérelme miatt szervezte meg, aki jelenleg nem alkalmazottja az iskolának, semmi köze az intézményhez.

Itt a bocsánatkérés hanganyaga, amit a diákok felvettek és eljuttattak nekünk:

.

Az iskola megbízott igazgatója, Varga Sz. Gábor másnap állasfoglalást tett közzé az iskola honlapján, amelyben azt írja:

Varga Sz. Gábor, a keszthelyi Vajda János Gimnázium megbízott igazgatója

„A Nyugati Fény hírportál cikke helytelen módon megszégyenítésnek állította be a 12.B osztály bocsánatkérését.

Szeretném leszögezni, hogy a bocsánatkérés nem megszégyenítés. A bocsánatkérés a felnőtt erkölcsiség megnyilvánulása, amely a másik ember személyének tiszteletén alapul. Ez pedig az európai kultúrában bármilyen közösségi együttélés, így az iskolai nevelő-oktató munkának is nélkülözhetetlen feltétele.

A bocsánatkérés abból a felismerésből fakad, hogy ha akarva-akaratlanul meg is sértjük embertársainkat, mindig van lehetőségünk helyre hozni azt, amit rosszul tettünk. Ez közösséget érintő esetekben nyilvánosan történik.

A 12.B osztály kedden bátran élt ezzel a lehetőséggel, példaértékű tettüket az iskolai közösség döntő többsége kellő átérzéssel fogadta.

Információink szerint cikkünk megjelenése óta utasításba adták az iskola tanulóinak, hogy tilos a médiának nyilatkozniuk, valamint nagy erőkkel keresik a nekünk információkat szivárogtató diákokat is. Ha őket egyetlen karcolás éri, amiért segítettek nekünk feltárni az ügyet, abból még nagyobb botrányt csinálunk.

Lehet, hogy Varga. Sz. Gábor és Csengey Balázs szívesebben élne feudalizmusban, de rossz hírünk van számukra: a XXI. században az információk szabad áramlását nem fogják tudni korlátozni. Folytatjuk.

Valódi Hírek