Meghalt Vekerdy Tamás

Béke poraira!

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamásközölte a pszichológus, író családja szerdán.

Hiavatalos Facebook-oldalán az áll:

“Vekerdy Tanár Úr ma hajnalban csöndben elment.”

Vekerdy Tanár Úr ma hajnalban csöndben elment.

Közzétette: Dr. Vekerdy Tamás – 2019. október 9., szerda

.

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten.

Kamaszkorában “hobónak”, azaz írónak és világcsavargónak készült, de apja kívánságára 1958-ban jogászdiplomát szerzett.

Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán folytatta, majd a BTK pszichológia szakát is elvégezte. Volt házitanító és a Nemzeti Színház statisztája, illetve a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára.

1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, később tudományos tanácsadója, majd szeniora volt. Tanított a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén is.

Nevelési tanácsadókban, gyermekpszichológiai rendelőkben szerzett tapasztalatai nyomán érett meg benne a felismerés: a magyar óvoda- és iskolarendszer „gyilkolja a gyerekeket”.

A nyolcvanas években kezdte tanulmányozni a külföldi Waldorf-gyakorlatot; részt vett a solymári Waldorf-iskola megalapításában. Munkája nyomán létrejött a Waldorf-tanárképzés is.

Vekerdy Tamás élete során számos díjat nyert, többek között Kiváló Munkáért díjjal jutalmazták 1985-ben, Budapestért díjat kapott 2000-ben, 2014-ben pedig Hazám-díjas lett.

Vekerdy mindig karakteres véleményt formált az oktatási rendszerrel kapcsolatban. Még idén nyáron is úgy nyilatkozott:

“jelenleg nem a világra nyitott embereket képezünk, holott évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozókedvre. Ehelyett mi beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahadat képezünk.”

Többször is kifejezésre juttatta, hogy ellenzi, mi több “baromságnak” tartja az osztályozást, mondván: soha nem a tananyag a lényeg.

Vekerdy Tamás szerint az iskola tehet arról, ha az átlag műveltségi szint csökken, mert a tantárgyakból nem lehet művelődni. Abból lehet művelődni, tette hozzá, “ha a tanárnak a pórusaiból is Horatius párolog.”

fotó: Hernád Géza / nlc.hu

Nyugodjon békében!