Gyorshír: A bíróság az Index újságírójának adott igazat a köztévében hazudozó „svéd” nővel szemben

Kis győzelem az igazság kedvelőinek.

A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt Dezső András, az Index újságírója, amikor megírta, hogy a köztelevízióban hazudozó, állítása szerint a svédországi menekültek miatt hazaköltöző magyar nőt

Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

A II. és III. kerületi ügyészség az eset után vádat emelt Dezső ellen, álláspontjuk szerint személyes adattal való visszaélést követett el, hogy Natalie C. büntetett előéletéről írt.

Dezső András (balra) és Natalie C. (jobbra)

Az újságíró hiába érvelt azzal, hogy nyilvános svéd adatbázisból szedte ezeket az adatokat – ezt a rendőrségi nyomozás is igazolta –, a bíróság egy tárgyalás nélküli eljárásban megrovást szabott ki rá.

Az ügyészség ennél durvább büntetést, egy év próbára bocsátást javasolt, a megrovás a legenyhébb büntetés. Dezső ezután rendes tárgyalást kért, aminek most lett vége.

Dezső András a mai Facebook-posztjában tudatta: a bíróság szerint nem követett el bűncselekményt, erről most kapta meg a végzést.

A bíróság azzal érvelt, hogy miután a nő önként vállalta nevét és arcát, „a közélet egyéb szereplőjévé vált”, ebből pedig az következik, hogy a közvéleménynek joga van értesülni olyan adatokról, amelyek lehetővé teszik a politikai életet uraló témában megszólaló, a közélet egyéb szereplője által mondottak differenciáltabb értékelését.

Dezső András teljes posztját itt találod:

Most kaptam meg a bíróság végzését. A bíróság kimondta, hogy nem követtem el bűncselekményt, így az eljárást megszünteti…

Közzétette: Dezső András – 2019. szeptember 4., szerda

.

Valódi Hírek