Az OLAF a Microsoft-ügyben vizsgálódik, egy Tiborcz- és egy Mészáros-közeli cég is bajban lehet

Amerikában már dollármilliókat fizettek, hogy ne kerüljön az ügy bíróság elé.

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor – írja a Népszava.

Volt már egy amerikai vizsgálat is az ügyben. Aszerint a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak. Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a termékek árát, a jelentős extraprofiból pedig egyelőre ismeretlen

magyar döntéshozókat kentek meg,

akik így érdekeltek voltak a vásárlásban.

Az ügy különösen kínos lehet a Fidesz-kormány számára, mert felmerült Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak – időközben végelszámolás alatt lévő – vállalkozásának a neve is. Ez még nem minden: Microsoft viszonteladó volt az a Humansoft is, amely időközben Mészáros Lőrinc-közelbe került.

A korrupciós-ügy az Egyesült Államokban azért nem került bíróság elé, mert a Microsoft végül vállalta, hogy 25,7 millió dollár bírságot fizet az amerikai államnak. A bírság büntetőjogi részét, 8,7 millió dollárt a Microsoft magyar leányvállalatának kell kifizetnie.

Valódi Hírek